Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

25. 11. 2021. 17:16   >>  17:17 1

RADULOVIĆ

"CG primjer poštovanja prava manjina i multietničkog sklada"

Kao geografski mala zemlja koja je posvećena zaštiti ljudskih prava, Crna Gora izuteno cijeni partnerstvo i politički dijalog sa multilateralnim organizacijama poput OEBS-a, koje predstavljaju istinske čuvare ovih vrijednosti, rekao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Kako navode iz MVP, Radulović je bio na sastanku sa visokim komesarom za nacionalne manjine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju Kairatom Abdrakhmanovim.

Radulović je kazao da našu spoljnu politiku karakterišu dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja, a da je takav pravac zapravo odraz onih vrijednosti koje baštinimo u našoj kući.

Napominjući da to ne podrazumijeva uvijek slaganje u svemu, Radulović je kazao da su to inkluzivnost, pomirenje, međusobno razumijevanje i poštovanje, jednom riječju- naslijeđe koje smo dobili od prethodnih generacija koje su čuvale takvu Crnu Goru.

Crna Gora danas, istakao je Radulović, čvrsto stoji iza opredjeljenja da kroz institucije i pravni poredak štiti prava svih njenih građana, bez obzira na nacionalnost, dok je u tom kontekstu posebno važna ustavna garancija kojom se štite prava manjina, što Crnu Goru čini prirodnim partnerom OEBS-a.

Abdrakhmanov je kazao da je naša država je prepoznata od strane najvažnijih partnera OEBS-a kao izuzetan primjer u našem regionu, posebno kada je riječ o legislativi.

Kako je naveo, opredijeljenost Crne Gore da štiti ljudska prava, dokazuje i činjenica da je izabrana za članicu Savjeta UN za ljudska prava u periodu od 2022. do 2024.

Navodeći da OEBS cijeni namjeru naše zemlje da razvija prosperitetno, inkluzivno i pravedno društvo, on je kazao da naša težnja da postanemo članica EU zaslužuje punu podršku.

Radulović je ukazao na opredijeljenost Crne Gore da kroz reformske procese dostigne najviše standarde po pitanju poštovanja vladavine prava, kao i ljudskih prava i sloboda.

On je ocijenio da je podrška OEBS-a od izuzetne važnosti u smislu osnaživanja demokratskih procesa i institucija u našoj zemlji, što u konačnom ubrzava ostvarenje našeg spoljnopolitičkog prioriteta- članstva u EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније