Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

27. 11. 2021. 12:16   >>  12:21

MAROVIĆ

Zeleni u njemačkoj vladi odlična vijest za CG i Z. Balkan

Isticanje ključnih prioriteta za integraciju Zapadnog Balkana u koalicionom sporazumu partija koje će formirati novu Vladu u Njemačkoj je dobar signal za Zapadni Balkan i integraciju regiona, poručila je Jovana Marović, potpredsjednica Građanskog pokreta URA.

"Budući da je proces već izvjesno vrijeme u zastoju, te da zbog toga jednim dijelom i stagniraju reforme u šest balkanskih država, ohrabrujuće je to što se intenziviranje pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom, otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te vizna liberalizacija za Kosovo, našlo među ovim prioritetima", navodi Marović u izjavi za medije.

Njemačka, kako ističe Marović, od samog početka i nastanka EU, čini jezgro država koje upravljaju procesima, zagovaraju dublju integraciju, pa je samim tim što je ovolika pažnja posvećena Zapadnom Balkanu to znak da se od politike proširenja ne odustaje, te da su navedeni koraci ključni za pomjeranje procesa sa mrtve tačke.

"Za Crnu Goru, konkretno, ovo znači da će se, uz promjenu raspoloženja država članica EU i najave revitalizacije procesa proširenja, kao i uz postojeću političku volju u zemlji da se naprave odlučujući zaokreti u reformama, iskoristiti narednu godinu da napravi ključne pomake i učiniti sve što je u njenoj moći da dobije završna mjerila u okviru poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava", ističe Marović.

Raduje, kako navodi, i uloga koju će Zeleni imati u novoj Vladi Njemačke, odnosno, između ostalog, i preuzimanje resora spoljnih poslova, te projekcije važne uloge i pozicija koje će preuzeti u sledećoj Evropskoj komisiji.

"U poslednje vrijeme je i klub Zelenih u Evropskom parlamentu izuzetno aktivan u odnosu na dešavanja na Zapadnom Balkanu i stoji čvrsto uz progresivne partije koje se bore protiv autoritarnih režima, zalažu za odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i zaštitu životne sredine, kao jedno od osnovnih prava građanki i građana. URA je ponosna što je među ovim progresivnim građanskim partijama i što pripada porodici evropskih zelenih, a ovo predstavlja i veliku obavezu u širenju ovih ideja u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, a čemu smo posebno posvećeni", zaključila je Marović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније