Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

29. 11. 2021. 14:45   >>  14:47

VUKČEVIĆ

Potrebni dodatni napori za usklađivanje s pravnom tekovinom EU

„Poglavlje 1 - Sloboda kretanja robe pokriva jednu od četiri osnovne slobode na kojima počiva EU i u tom dijelu je potrebno da svi relevantni akteri ulože dodatne napore kako bi se završio proces usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s obimnom pravnom tekovinom EU do kraja 2023“, kazao je šef Radne grupe za to poglavlje, Dragan Vukčević, načelnik Direkcije za zaštitu konkurencije unutrašnju trgovinu i infrastrukturu kvaliteta u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

"Danas je održana konstitutivna sjednica radne grupe za poglavlje 1 - Sloboda kretanja robe na kom je bilo riječi o sprovođenju Mape puta za ispunjenje završnih mjerila u tom poglavlju", saopšteno je iz sektora za informisanje joavnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evrpskoj uniji.

Vukčević  je, kažu, istakao da je to poglavlje veoma kompleksno, imajući u vidu da se prožima na više oblasti koje uključuju niz institucija i potrebu intenzivne koordinacije i saradnje kako između samih resora, tako i između resora i institucija infrastrukture kvaliteta.

"On je kazao da je kroz Program pristupanja Crne Gore EU 2021-2023 u ovom poglavlju planirano 85 propisa u zakonodavnom dijelu, te da je potreban snažniji zamah u pravcu realizacije svih preostalih obaveza, s posebnim fokusom na jačanje administrativnih kapaciteta za sprovođenje zakonodavstva, što je i jedna od preporuka EK", navode u saopštenju.

Članovi Radne grupe su, ističu, razmijenili mišljenja u vezi sa Izvještajem EK o CG za 2021, saglasivši se da će Akcioni plan za adresiranje preporuka iz tog dokumenta predstavljati dodatnu vrijednost već postojećim mehanizmima i dokumentima o realizaciji obaveza iz EU agende.

"Takođe, u kontekstu primjene revidirane metodologije,  dogovorili su snažniju koordinaciju sa poglavljima 27 – Životna sredina i klimatske promjene i 28 – Zaštita potrošača i zdravlja", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније