Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

03. 12. 2021. 07:03 >> 07:04

ABAZOVIĆ

EU za nas prioirtet i zadnja stanica reformi

Evropska unija je prioritet za Crnu Goru i završna stranica na reformskom putu, ocijenio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Abazović, koji je učestvovao na konferenciji South East European Studies at Oxford, na temu “Otvroreni Balkana i/ili Evropska unija, govoreći o odnosu Crne Gore prema regionalnim inicijativama, naveo je da naša država snažno podržava svaki vid unapređenja saradnje.

“Za nas je EU glavni prioritet i završna stanica na reformskom putu. Ako na Open Balkan gledamo kao aleternativu EU onda mi nismo za to, ali nisam siguran da je ova inicijativa u koliziji sa evropskim integracijama. Naprotiv, svaki vid dublje saradnje, vodio bi brže reformama. Cilj je da radimo na pomirenju, ali i na poboljšanju životnog standarda. Dva su najvažnija “stuba” transformacije regiona - vladavina prava i ekonomija”, istakao je Abazović.

Na pitanje kako se percepira ideja Open Balkan u Crnoj Gori, Abazović je odgovorio da je ideja od starta prilično loše komunicirana.

“Ako ljudima kažete da je to ideja iza koje stoje 'velikodržavni' projekti, oni su logično protiv. Ali kada im objasnite da to zapravo nije istina i da je poenta da više neće čekati na granicima, da ćemo zajednički konkurisati za infrastrukturne projekte i snažnije se boriti protiv organizovanog kriminala, onda se percepcija mijenja. Regionu treba povjerenje, a to je nemoguće izgraditi ako u svemu vidimo neprijateljstvo”, saopštio je Abazović.

On je ponovio svoju tezu da se zalaže za promociju “evropskog duha”, a to znači da granice ne treba mijenjati, nego ih učiniti nevidljivim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније