Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Mina ]

03. 12. 2021. 13:48 >> 14:24

MVP

CG doprinijela snaženju političkog dijaloga

Crna Gora je, tokom dvogodišnjeg predsjedavanja Centralno-evropskom inicijativom (CEI), doprinijela snaženju političkog dijaloga u oblastima od zajedničkog regionalnog interesa, ocijenjeno je na sastanku Komiteta nacionalnih koordinatora te inicijative.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), sastanak Komiteta, koji je održan u četvrtak u Budvi, bio je posljednji u okviru dvogodišnjeg crnogorskog predsjedavanja tim značajnim regionalnim mehanizmom saradnje.

Navodi se da su sumirane brojne realizovane aktivnosti u okviru vladine, parlamentarne i lokalne dimenzije, sa posebnim naglaskom na sastanak predsjednika vlada, sastanke ministara vanjskih poslova i ministarske konferencije iz oblasti zaštite životne sredine i transporta.

Među realizovanim aktivnostima su, kako je saopšteno, i sastanci Parlamentarnog odbora i Parlamentarne skupštine, kao i ekspertske konferencije iz oblasti UN ciljeva održivog razvoja, međunarodne naučne saradnje i rodne ravnopravnosti.

„Crna Gora je realizacijom 17 događaja na najvišem političkom i ekspertskom nivou, doprinijela snaženju političkog dijaloga u oblastima od zajedničkog regionalnog interesa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predstavnici 16 zemalja članica uputili čestitke Crnoj Gori na uspješnom i odgovornom predsjedavanju i pohvalili rezultate koji su, u saradnji sa Sekretarijatom CEI, postignuti na planu stvaranja otpornijeg i snažnijeg regiona, okrenutog dijalogu i prosperitetu.

„Oni su jednoglasno pozdravili snažnu i kontinuiranu posvećenost naše zemlje regionalnoj saradnji u posebno izazovnim vremenima, ističući uložene napore na ublažavanju posljedica pandemije u različitim oblastima“, kazali su iz MVP-a.

Crnoj Gori su, kako su naveli, sa važnih međunarodnih adresa upućene i pohvale za posvećenost i postignute rezultate u posebno izazovnom periodu pandemije.

Na sastanku je usaglašen tekst Zajedničke izjave kojom se daju smjernice za dalji zajednički rad zemalja članica i njihovih regionalnih i međunarodnih partnera.

Iz MVP-a su kazali da će taj dokument usvojiti premijeri i drugi visoki zvaničnici i partneri na Samitu predsjednika vlada kojim će predsjedavati crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

„Na Samitu će se izvršiti primopredaja predsjedavanja Bugarskoj, što će označiti završetak crnogorskog predsjedavanja Inicijativom“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Bugarska, u svojstvu predsjedavajućeg za narednu godinu, predstavila prioritete jednogodišnjeg predsjedavanja, uz iskazivanje spremnosti da blisko sarađuje sa Crnom Gorom u cilju efikasnog obezbjeđivanja kontinuiteta u radu Inicijative.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније