Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

12. 01. 2022. 19:17   >>  19:18 2

TIMONIJE PORUČIO

"Bečić ima važnu ulogu na putu pomirenja"

Francuski ambasador Kristijan Timonije prenio je predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću da čelnik crnogorskog parlamenta ima važnu ulogu na putu pomirenja i prevazilaženja podjela u društvu. Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Bečić i Timonije razgovarali su danas u Podgorici

"Usvajanje budžeta i uspostavljanje Tužilačkog savjeta činjenice su koje svjedoče da je crnogorski parlament prethodnu godinu zavšio vrlo uspješno, što ohrabruje, budući da je parlamentarna demokratija pretpostavka svih istinskih evropskih težnji, a Francuska prepoznaje da je evropski put Vaš prioritet i prioritet Crne Gore" poručio je Timonije na sastanku sa Bečićem. 

Uz osvrt na dugu istoriju dobrih odnosa Crne Gore i Republike Francuske, koji su prepoznati kao prijateljski, saveznički i partnerski, Bečić je ocijenio da je kontinuirano i intenzivno proaktivno djelovanje, osnov daljeg jačanja bilateralne saradnje dvije zemlje.

"Navodeći da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Crne Gore, koji nema alternativu, predsjednik Bečić je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju u ovim procesima, reformskim i integracionim, Francuska pruža našoj zemlji. On je izrazio uvjerenje da će ovakav trend obilježiti i predstojeći period, te poželio uspješno šestomjesečno predsjedavanje Francuske Savjetom Evropske unije, uz očekivanje da će predsjedavanje ove velike evropske zemlje dati snažan impuls politici proširenja EU na Zapadni Balkan", kazao je Bečić. 

.On navodi kako očekuje da će Francuska nastaviti da afirmiše i podržava integracione procese Crne Gore. 

"Ohrabreni smo riječima predsjednika Makrona koji je najavio da će se u vrhu agende francuskog predsjedavanja naći pitanje Zapadnog Balkana, jer se, kako on kaže, nalazi u ‚'srcu Evrope'. Zato očekujemo da će Francuska nastaviti da afirmiše i podržava integracione procese Crne Gore“, kazao je Bečić.
Tvrdi da je oarlament učinio puno toga da da puni doprinos ubrzanju na evropskom putu.

"Ono što je bitno jeste da aktuelizovanje pitanja iz sfere ekonomije i socijalne politike ostavlja sve manje prostora za 'nacionalističke histerije'. Jasno je da ubjedljivo većinska Crna Gora želi državu mira, reda i stabilnosti, sistem koji će prevazići sve podjele“, istakao je Bečić.

On je najavio da će u narednom periodu nastojati da obnovi dijalog vlasti i opozicije u crnogorskom parlamentu, kako bi se došlo do dogovora u vezi sa pitanjima koja zahtijevaju 2/3 ili 3/5 većinu, uz konstatciju da će dati sve od sebe da se do rješenja u najskorije vrijeme i dođe. Takođe, kako je naveo, prioritet je i dalji rad Odbora za izbornu reformu.

Ističući da Republika Francuska jasno prepoznaje da je evropski put prioritet i predsjednika Bečića i Crne Gore, ambasador Republike Francuske kazao je da će ova država i tokom predstojećeg predsjedavanja Savjetom EU nastaviti da podržava evropski put naše zemlje. On je pozdravio usvajanje Budžeta i izbor novog Tužilačkog savjeta.

"Crnogorski parlament je prošlu godinu okončao veoma uspješno i nadam se da će se sa tim trendom nastaviti, jer bez funkcionalne demokratije ne može se doći do valjanih rezultata, čak i uz najbolju volju“, kazao je ambasador Timonije.

On je ukazao na važnost uspostavljanja snažne socijalne politike, te najavio da će upravo ta pitanja, u smislu ideje socijalne Evrope, biti neka od najvažnijih i prioritetnih tokom predstojećeg predsjedavanja Francuske Savjetom EU, te ocijenio izuzeno važnim pomake koje je u tom dijelu napravila Crna Gora. Pojasnio je da će određeni socijalni trendovi biti i obaveza članica pojedinačno, to jest, poželjan put kojim bi se kretale.

Amabasador je upoznao predsjednika Bečića sa okvirnom agendom koja će biti aktuelizovana tokom predsjedavanja Republike Francuske, te napomenuo da će ona uključiti pitanja ekonomije, bezbjednosti, pitanja omladine i njihove mobilnosti, kao i ekoloških politika.

Najavio je i održavanje više konferencija, koje će između ostalog, aktuelizovati i problematiku borbe protiv korupcije, ekološke tranzicije, evropske odbrane.

"Željeli bi svakako da upravo za vrijeme trajanja našeg mandata bude učinjen korak naprijed za Crnu Goru i region“, kazao je Timonije.

On je poručio da je prepoznato da predsjednik Bečić u svakom trenutku ima važnu ulogu na putu pomirenja i prevazilaženja podjela u društvu, te konstatovao da je Francuska voljna da pomogne u rješavanju nekih od problema koji jesu preduslov evropskog puta naše zemlje.

   

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније