Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

20. 01. 2022. 11:08   >>  11:09

CDT

Propuštena prilika za reforme, deficit političkog znanja

Propuštena je prilika za sprovođenje neophodnih reformskih politika, a prioritet političkih elita od izbora 30. avgusta 2020. nije bio diskonitinuitet sa loše vođenim politikama prethodne vlasti. Nastavljena je praksa, iz prethodnog perioda, da vlast i opozicija nijesu u stanju kroz dijalog da rješavaju važna politička pitanja, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju.

Raspored političkih snaga i način djelovanja parlamentarne većine i izvršne vlasti, od parlamentarnih izbora naovamo, kako ističu u saopštenju, pokazali su značajan deficit političkog znanja i snage za konačan izlazak iz političke krize, odnosno sposobnosti za rješavanje složenih problema koji zaista koče reformske procese u Crnoj Gori.

"Novoformirana politička većina i izvršna vlast treba da transparentno definišu postulate svog političkog djelovanja, da novi politički dogovor pripremi u inkluzivnom postupku, precizira i objavi vremensko trajanje tog aranžmana i njegove osnovne političke principe i ciljeve. Ovdje posebno treba voditi računa da oni budu realni i izvodljivi u odnosu na odabrani vremenski okvir. Moraju čvrsto stajati na izvornim ustavnim principima pravne i građanske države, poštovanja ljudskih prava, odvojenosti crkve od države i jasnog balansa moći među institucijama, te učiniti energičan napor u cilju sprečavanja kršenja ovih postulata", navodi se u saopštenju CDT-a.

Nova vlast bi, poručuju, u koalicionom sporazumu, trebala proklamovati potrebu konačnog uspostavljanja političkog kompromisa u cilju kvalitetnijeg i pravednijeg ambijenta za obavljanje fer i demokratskog izbornog procesa.

"Ovo se prije svega odnosi na potrebu depolitizacije izborne administracije, povećanje tačnosti biračkog spiska, uvođenje otvorenih lista, pojačavanje demokratske kontrole finansiranja partija, te zaštita izbornog integriteta od uticaja izvan Crne Gore. Potrebno je i donošenje medijske strategije, promjena medijskih zakona i konačno stvaranje mnogo boljeg ambijenta za jačanje nezavisnosti, profesionalosti, održivosti i djelovanje medija u javnom interesu. Jedan od prvih poteza nove vlasti treba biti izbor Vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta, te izbor sudija Ustavnog suda, bez čega nema kvalitetne borbe protiv korupcije niti stvarnog napretka u procesu EU integracija. Pored ovoga, usvajanje Zakona o porijeklu imovine bi bio snažan impuls i nova energija u sprečavanju korupcije i kažnjavanju svih koji su se nezakonito obogatili ili to namjeravaju da učine", naglašavaju u CDT-u.

Kako dodaju, svaku većinu koja zaista želi biti reformska, progresivna i evropska čeka jedan težak zadatak i neprijatan rez prethodnih praksi, da na principima transparentnog i na zaslugama zasnovanog zapošljavanja i napredovanja stvori efikasnu, profesionalnu i depolitizovanu državnu upravu optimalne veličine.

"Posebno važan izazov novoformirane vlasti je praćenje efekata programa 'Evropa sad'. Budući da se ovdje radi o reformi koja ima visoke stope rizika od neuspjeha, moraju biti formirani posebni timovi koji će na tromjesečnoj bazi sagledavati njene finansijske efekte, odnosno implikacije na državni budžet i privredu, ali i njenu sprovodivost i pravednost kompletnog koncepta. Ukoliko se primijete bilo kakva odstupanja izvorne ideje, ili onoga što je obećano građanima, nova vlast je dužna hitno reagovati usvajanjem korektivnih mjera i mehanizama", navodi se u saopštenju.

Najavljeni nastavak izgradnje autoputa Bar-Boljare i najava početka izgradnje Jadransko-jonskog autoputa predstavljaju veliki izazov za novu vlast. Ovdje se mora napraviti diskontinuitet sa malignim praksama “dogovaranja” velikih poslova sa kreditorima i investitorima uz izbjegavanje konkurentnih tendera i nabavki. Međudržavni ugovori se više ne smiju koristiti kao sredstvo da se zaobiđu zakoni naše države, koji makar donekle garantuju transparentnost i kompetetivnost, kao što je to bio slučaj u poslu sa Kinom oko autoputa.
Nova vlada mora napraviti detaljnu analizu uticaja kovid krize na crnogorsku ekonomiju, u inkluzivnom procesu, pripremiti set preporuka sa fokusom na oporavak kroz značajno povećanje investicione aktivnosti domaćih i inostranih investitora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније