Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dijana Drašković, TVCG ]

23. 02. 2022. 07:18   >>  07:19 7

DARMANOVIĆ ZA TVCG

"Rusiju će agresivna politika koštati"

Odluka Rusije da prizna samoproglašene "Narodne republike" Donjeck i Lugansk akt je flagratnog kršenja međunarodnog prava smatra profesor i bivši ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Darmanović vjeruje da će Rusiju agresivna politika na kraju koštati.

“To je nesumljivo atak na jednu suverenu zemlju, koji je već učinjen jednom 2014. kada je u pitanju Krim i on će se sigurno posmatrati tako u cijelom svijetu ili u većini zemalj koje su vjerne međunarodnom poretku. Na drugoj strani, moguće je da je ovo odluka koja je zamjena za rat, odnosno za veliki rat, mada to još ne možemo da znamo”, kazao je Darmanović za TVCG.

Da se ulazi u delikatnu fazu ukrajinske krize, koja sa sobom povlači narušavanje odnosa velikih sila mišljenja je i nekadašnji šef crnogorske diplomatije i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić.

“Ne očekujem nemire u Ukrajini, a ne očekujem da može doći do neke eskalacije sukoba, jer u igri su velike sile koje se na kraju ne napadaju iz poznatih razloga. Ali da će doći do zaoštravanja odnosa izvjesno hoće. Ono što sada već vidimo je da se pripremaju sankcije”, naveo je Lekić za TVCG.

Odluku Rusije osudili su predsjednik Milo Đukanović i vicepremijer Dritan Abazović. Drugačije nisu ni mogli da reaguju, poručuju sagovornici TVCG.

“Vidjeli ste da su i neke zemlje koje su imale izrazito dobre odnose sa Rusijom u posljednje vrijeme čak kao što je Turska su promptno osudile ovu akciju. Niko ne želi ovako narušavanje poretka”, kazao je Darmanović.

“To mora biti stav Crne Gore, pri čemu je poželjno da ne prednjače baš u toj kritici agresivno protagonisti pod sjenkama kriminala i korupcije, jer smo vidjeli već da njihovo svrstavanje na međunarodnom planu nije principijelnog karaktera”, kazao je Lekić.

Sagovornici TVCG vjeruju i da je ovo vještački izazvana kriza, te da ćemo tek da vidimo zašto je to trebalo Rusiji, s obzirom na to da Ukrajina nije bila ni blizu članstva u NATO-u.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније