Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 04. 2022. 14:53   >>  15:58 9

JOŠ JEDNA "SIVA ZONA"

Bulajića će u poslaničkoj klupi naslijediti Krivokapić?

Pored ostavke na mjesto potpredsjednika Skupštine Crne Gore, Strahinja Bulajić, poslanik Demokratskog fronta danas je podnio ostavku i na poslaničko mjesto.

Prema odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika njegovo mjesto treba da pripadne bivšem premijeru Zdravku Krivokapiću.

Ako odborniku, odnosno poslaniku, iz različitih razloga, ali podnošenjem ostavke na prvom mjestu, prestane mandat, “izabraće se onaj kandidat koji je sljedeći prema redosljedu na izbornoj listi”, propisuje Zakon o izboru odbornika i poslanika članovima 101. i 104.

U okviru koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić je bio dio “kvote” Nove srpske demokratije i zato je prvi u redu da ‘naslijedi’ Bulajićev mandat.

Kao i u mnogim drugim slučajevima u crnogorskom političkom životu, i u ovome postoji “siva zona”. Predstavnici izvršne vlasti ne mogu biti poslanici, a otvoreno pitanje je da li za premijera kojem je izglasano nepovjerenje važi to pravilo.

Potralu RTCG je u Državnoj izbornoj komisiji potvrđeno da Krivokapić može biti izabran za poslanika, ali da prethodno Skupština mora konstatovati da je Bulajić podnio ostavku. Nakon toga Parlament podnosi DIK-u zahtjev za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta.

U političkom smislu, dobijanje poslaničkog mandata za Krivokapića i njegove najbliže saradnike bi moglo biti važno jer bi time partija zasnovana na programu "Evropa sad", čije se formiranje očekuje, stekla parlamentarni status.

Nataša Novović

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније