Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

T.G. [ Mina ]

28. 04. 2022. 14:05 >> 14:06

CEGAS

Organizovati javnu raspravu o odgađanju izbora

Odgađanje lokalnih izbora u 13 opština, Podgorici bez javne rasprave, dodatno bi narušilo slabe demokratske osnove lokalnih zajednica, smatraju u Centru za građanske slobode (CEGAS).

Poslanici nove parlamentarne većine danas su u skupštinsku proceduru predložili izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština bili održani 30. oktobra.

Iz CEGAS-a su kazali su da je ideja o objedinjavanju lokalnih izbora dobra i racionalna da je od početka podržavaju ali da ne smije biti realizovana kako je najavljeno.

Oni su rekli da je tom cilju CEGAS uradio model Zakona o lokalnim izborima.

"Nije dobro ovu dobru i racionalnu ideju urušavati protivustavnim zakonskim predlozima, jer je u najmanju ruku loše za demokratske procese produžavati Ustavom ograničene mandate Skupština lokalnih samouprava", naveli su iz CEGAS-a.

Prema njihovim riječima, razvoj lokalne zajednice, proces decentralizacije i neposredna demokratija su u nazadovanju već više od deceniju.

"Najavljeni potez poslanika u Skupštini o odlaganju seta lokalnih izbora bez javne rasprave, dodatno bi narušio ove ionako slabašne demokratske osnove lokalnih zajednica", kaže se u saopštenju.

U CEGAS-u smatraju da inicijativu u ovom obliku treba povući i otvoriti javnu raspravu o nespornoj potrebi da se nađe rješenje, koje je u skladu sa Ustavom o održavanju lokalnih izbora u jednom danu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније