Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

29. 04. 2022. 10:00 >> 10:11

KOPRIVICA OCIJENIO

Potrebna nova politika otvorenosti Vlade

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Vladu Crne Gore da napravi diskontinuitet sa, kako su ocijenili, praksama prethodnih vlada i da počne da vodi aktivnu politiku transparentnosti i otvorenosti.

Smatraju da ovo pitanje mora biti jedan od prioriteta nove Vlade ako, kako je kazala, želi da bude percipirana kao progresivna, reformska, demokratska i evropska.

"Pozdravljamo najavljeno otvaranje za javnost prve sjednice Vlade i to jeste ohrabrujući simboličan čin. Nadamo se da on neće ostati samo dio političkog makretinga, već da će postati ustaljena i redovna praksa. Prethodni predsjednik Vlade nije ispunio javno dato obećanje o otvaranju sjednica i ono je ostalo samo kao loš populistički pokušaj. Nadamo se da predsjednik Abazović neće ići tim putem, već da će ispuniti obećanje dato u martu 2022. godine, u emisiji Argumenti, i trajno otvoriti makar djelove sjednica za javnost", rekao je , izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Pozvao je i ostale važne aktere odlučivanja, potpredsjednike Konjevića, Jokovića, Marović i Ibrahimovića da, kako je rekao, svojim političkim uticajem doprinesu uspostavljanju potpuno novog pristupa otvorenosti izvršne vlasti.

"Neophodno je da Vlada počne blagovremeno da objavljuje potpune i necenzurisane dnevne redove i zapisnike sa sjednica. Ovo je još jedna izrazito loša praksa prethodne vlade koja je sistematski uništavala transparentnost i otvorenost. Potrebno je odbaciti i praksu skrivanja materijala o kojima je Vlada odlučivala bez održavanja sjednica. Na taj način su donijete mnoge važne odluke od izuzetnog javnog interesa, poput zaduživanja, funkcionisanja javnih preduzeća, imenovanja javnih funkcionera, pa i o uslovima o sticanju državljanstva...", rekao je Koprivica.

On je istakao da su prethodne vlade "takođe zloupotrebljavale Zakon o tajnosti podataka, i suprotno javnom interesu, skrivale određena dokumenta, zbog čega i dalje postoji problem opravdanosti proglašavanja određenih dokumenata tajnim".

"Crnogorska javnost nema pristup spisku dokumenata koji su označeni nekim stepenom tajnosti u prethodnim godinama. Na kraju, ali ne manje važno, pristup informacijama je još jedan važan segment transparentnosti vlade koji zahtijeva jasan diskontinuitet i raskid sa prethodnim praksama. Prethodna Vlada je u kontinuitetu kršila Zakon o slobodnom pristupu informacijama krijući ključne informacije o svom radu i postupanju. Rezultati našeg višegodišnjeg istraživanja, kroz izradu Regionalnog indeksa otvorenosti, pokazali su da prethodna Vlada nije uspjela da napravi otklon od negativnih prethodnih praksi i da su mnoga javno data obećanja o povećanju transparentnosti ostala na nivou političkih fraza. Nadamo se da se to ovog puta neće desiti", zaključio je Koprivica

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније