Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

05. 05. 2022. 14:32 >> 22:49
19

VLADA IMENOVALA

Savo Kentera v.d. direktora ANB-a

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera imenovan je za vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

To je odlučeno na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore.

Vlada je prethodno usvojila prijedlog o razrješenju direktora ANB-a Dejana Vukšića.

Protiv izbora Kentere za v.d. direktora ANB-a bilo je šest glasova.

Protiv imenovanja Kentere bili su ministri Vladimir Joković, Aleksandar Damjanović, Marko Kovač, Dragoslav Šćekić, Vasilije Lalošević i Miomir Vojinović.

"Čestitam na izboru, u namjeri da se nastavi sa pozitivnim reformama u sektoru bezbjednosti. Iako ima dosta nedoumimca, moram da konstatujem da su neke stvari već postignute, a da neke tek slijede za Crnu Goru i kad je u pitanju bezbjednost i kad je u pitanju pravda", rekao je Abazović. 

Podsjećamo, ranije danas ministri finansija i pravde Aleksandar Damjanović i Marko Kovač prethodno su zatražili dodatne konsultacije prije glasanja o predlogu za imenovanje v.d. direktora.

Novi članovi Vijeća za nacionalnu bezbjednost su premijer Abazović, koji je i predsjednik Vijeća, zatim ministri odbrane, pravde, unutrašnjih, vanjskih poslova i finansija, Raško Konjević, Marko Kovač, Filip Adžić, Ranko Krivokapić i Aleksandar Damjanović, te v.d. direktora ANB-a Savo Kentera.

Članovi Vijeća biće i predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost Milan Knežević, kao i njegov zamjenik Mevludin Nuhodžić.

Ko je Savo Kentera?

Savo Kentera predsjednik je Atlantskog saveza Crne Gore, političke think tank grupe sa sjedištem u Podgorici.

Izabran je za potpredsjednika Svjetske organizacije atlantske povelje na Generalnoj skupštini održanoj 2008. godine u Berlinu.

Kentera je predsjednik Atlantskog saveza od 2008. godine, kao i gostujući saradnik na fakultetu Džon Kenedi pri Univerzitetu Harvard (Harvard Kennedy School), Akademiji za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva (UK Defense Academy) i Kings koledžu u Londonu. 

Kako je objavljeno na sajtu Atlanstkog saveza, njegova područja ekspertize uključuju međunarodne odnose, politike i upravljanja obavještajne zajednice, kao i bezbjednosna pitanja koja utiču na obavještajnu zajednicu, druge bezbjednosne studije i terorizam.

Prije dolaska u Atlantski savez bio je direktor Centra za međunarodne odnose Crne Gore. Kentera rukovodi godišnjim intenzivnim obrazovnim programom za oblast međunarodne bezbjednosti za regionalne stručnjake vanjske politike. 

Kentera je osnovao To Be Secure (2BS) Forum, vodeću bezbjednosno-političku platformu na visoko nivou posvećenu procjenama i analizi ključnih političkih i bezbjednosnih izazova. Osnovao je i Digitalni forenzički centar 2018. godine koji je prvi digitalni „hab“ ove vrste posvećen borbi protiv dezinformisanja, lažnih vijesti i propagandnih kampanja koje imaju za cilj destabilizovanje demokratskih procesa kako u Crnoj Gori tako i na Zapadnom Balkanu.

Urednik je dva magazina: Magazina Bezbjednost DFC magazina. Bio je redovan savjetnik Vlade, medija i javnosti vezano za različite aspekte izgradnje crnogorske države nakon sticanja nezavisnosti, kao i za proces reformi bezbjednosnog sistema.

Kentera je predavao i objavljivao radove o raznim pitanjima koja se tiču preoblikovanja sistema odbrane i bezbjednosnih integracija za jugoistočnu Evropu.

Doktorirao je studije bezbjednosti na Univerzitetu u Beogradu. Učestvovao je u programima SAD-a na Institutu za nacionalnu bezbjednost i na fakultetu Džon Kenedi pri univerzitetu Harvard.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније