Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

09. 05. 2022. 10:48 >> 10:49
1

MILATOVIĆ U FRANCUSKOM SENATU

Nova većina pribjegla neustavnom odgađanju izbora

Nova većina, iako deklarativno demokratska i evropska, pribjegla je neustavnom odlaganju izbora i produženju mandata lokalnim samoupravama, plašeći se od demokratske volje građana, šo nije dobra poruka ni za domaću, ni za međunarodnu javnost, saopštio je bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je govorio na prestižnoj konferenciji u francuskom Senatu, u okviru francuskog predsjedavanja, na temu "Odbrana demokratije, otpor autokratiji", koja se odnosi na ulogu Zapadnog Balkana u EU integracijama, sa akcentom na novi geopolitički kontekst.

Sagovornike je, kako je rekao, upoznao sa značajem političkih promjena i razvoja demokratskih procesa koje su se desile u avgustu 2020. godine, padom prethodne vlasti.

"Ostvarili smo značajan napredak u procesu demokratskog i ekonomskog razvoja, i tako suzbili uticaj trećih zemalja. Međunarodne organizacije su konstatovale navedeno, a poraslo je i povjerenje građana u naše evroatlantske saveznike. Kao mlada demokratija imamo izazov u čuvanju i odbrani demokratskih vrijednosti, te smatram da je približavanje EU od krucijalnog značaja za region u odbrani takvih tekovina", rekao je Milatović.

Svaki nedostatak ili usporavanje na tom putu, kako je ocijenio, može otvoriti šansu za uticaj trećih strana, čime se apsolutno ugrožava evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

"Ukazao sam da stabilokratija na račun demokratskog razvoja ne smije biti opcija naših partnera na Zapadnom Balkanu. Slučaj Crne Gore je opet reprezentativan i aktuelan. Zemlja je prepoznata kao tranzitna zona ka EU za krijumčarenje, dok je njen predsjednik bio među rijetkim Evropljanima, koji su uključeni u famoznu aferu 'Pandora papiri'. Stoga, odbrana demokratije i otpor autokratiji je proces koji je obavezujući i stalan. Nažalost, Crna Gora se opet suočava sa takvim izazovima", rekao je Milatović.

Podsjetio je da je u Crnoj Gori izglasano nepovjerenje, kako je rekao, "prvoj demokratskoj Vladi, koja je zamijenjena manjinskom, uz podršku poraženog DPS-a i njenog lidera, koji su zadržali autokratski karakter".

"Prezentovao sam stav da je demokratski razvoj ugrožen i odlukom nove većine, kojom se uskraćuje elementarno ljudsko i građansko pravo da građani biraju i budu birani na lokalnim izborima, u zakonskom roku. Uprkos ukazivanju civilnog sektora da se time krši Ustav, nova većina, iako deklarativno demokratska i evropska, pribjegla je neustavnom odlaganju izbora i produženju mandata lokalnim samoupravama, plašeći se od demokratske volje građana. To nije dobra poruka ni za domaću, ni za međunarodnu javnost", navodi Milatović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније