Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

17. 05. 2022. 16:58   >>  19:54 4

ABAZOVIĆ

Vrata EU otvorena, šansu ne smijemo propustiti

Vrata Evropske unije otvorena su za Crnu Goru, a naša država tu šansu ne smije da propusti, poručio je premijer Dritan Abazović. On se danas u Briselu sastao sa Šarlom Mišelom, predsjednikom Evropskog savjeta.

Abazović kaže da je susret u Briselu protekao na najbolji mogući način.

"Zaista sam zadovoljan mislim da svi u Crnoj Gori treba da budemo vrlo optimistični, bez obzira što su teška vremena na istoku Evrope, nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Smatram da Crna Gora ovu šansu mora da iskoristi. Vrlo sam optimističan, izuzetno su zadovoljni što je počela da funkcioniše pravda u Crnoj Gori", poručio je Abazović. 

Kaže da je njegov apel prema svim političkim subjektima da stave nacionalni interes Crne Gore na prvo mjesto.

"Da pokušamo do 31. juna da donesemo makar jednu od najvažnijih odluka, a da u toku češkog predsjedavanja od 1. jula do kraja  godine Crna Gora dobije završna mjerila. To bi bila jedna izuzetna situacija. Vjerujem da u EU postoji energija i entuzijazam vezano za to", naveo je premijer i dodao kako se nada da ćemo tu situaciju iskoristiti.

On kaže da ostaje još puno posla, a u Briselu je bilo riječi i o infrastrukturi i ekonomiji. 

"Mislim da ovaj prvi sastanak je samo pokazao ono što smo osjetili, nakon što se uspostavila nova vlada, da je ovo prilika koja se rijetko ukazuje i da u ovakvoj geopolitičkoj situaciji u svijetu možemo da iskoristimo priliku da Crna Gora bude jako pozitivan primjer. Važno im je da ta pozitivna vibracija iz Crne Gore bude prenesena u region i to će za nas političare biti motiv više, da pokušamo da zajednički idemo naprijed", naveo je Abazović.

Kako je saopšteno iz Abazovićevog kabineta, Mišel je na sastanku istakao da je Evropski savjet zahvalan Crnoj Gori na sprovođenju evropske spoljne politike i da je EU danas više nego ikad ujedinjena zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

On je pozvao Crnu Goru da nastavi sa sprovođenjem reformi, za koje je naveo da su neophodne ne samo zbog članstva u EU, već i zbog dobrobiti i prosperiteta crnogorskog društva.

"Potrebno je očuvati stabilnost regiona Zapadnog Balkana u novonastalim geopolitičkim okolnostima, a Crna Gora u tome može odigrati konstruktivnu ulogu", istakao je Mišel tokom sastanka sa Abazovićem.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније