Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

19. 05. 2022. 16:06   >>  16:22 5

DOLAZI NA ZB

Šolc: Članstvo CG je strateški interes Brisela

Šest zemalja Zapadnog Balkana sa aspiracijama u EU, a to su Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo, su već u višegodišnjem procesu reformi, kazao je njemački kancelar Olaf Šolc zastupnicima u Berlinu. On je dodao da “danas više nego ikada njihova integracija u EU je i u strateškom interesu Brisela, ukazujući, kako navodi Rojters, na uticaj stranih sila u regiji, uključujući Rusiju.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je danas da će putovati na Zapadni Balkan, prije sastanka Evropskog savjeta koji je na programu sljedećeg mjeseca, kako bi prenio poruku regiji da mu je mjesto u Evropskoj uniji", piše Rojters, a prenosi Tanjug.

“Poštovanje naših obaveza prema njima nije samo pitanje našeg kredibiliteta”, poručio je Šolc.

Ruska invazija na Ukrajinu od 24. februara potakla je strahove da bi se sukob mogao preliti i na regiju Zapadnog Balkana. Ipak, čelnici EU-a još uvijek nemaju usuglašen stav oko prijema zemalja Zapadnog Balkana u Uniju.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji se u ovom trenutku protivi proširenju Unije nedavno je predložio formiranje nove političke zajednice u Evropi, u kojoj bi bili i Ukrajina i zemlje Zapadnog Balkana.

Uspoređujući Ukrajinu i zemlje Zapadnog Balkana u kontekstu proširenja Unije, Šolc je rekao da je pomoći zemlji koja je brutalno napadnuta doprinos odbijanju napada. Rekao je da je Ukrajina također dio “naše evropske porodice”.

“To je istina”, rekao je njemački kancelar. “Ipak, proces pristupanja EU-a nije pitanje mjeseci. Činjenica da nema prečica na putu ka EU je i uslov pravednosti prema šest zemalja Zapadnog Balkana”, poručio je kancelar.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније