Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B. [ Beta ]

21. 05. 2022. 09:43   >>  09:46 1

EU

Politički i bezbjednosno priključiti Z. Balkan, ubrzati put ka članstvu

Zamisli i predlozi za "političku", "geopolitičku evropsku zajednicu" kao ključni cilj imaju da se Zapadni Balkan, Ukrajina, Gruzija i Moldavija, politički i bezbjednosno priključe Evropskoj uniji zbog rata u Ukrajini, uz "evropsku perspektivu" koja znači pospješenje nove metodologije pristupnih pregovora, ali bez prečica i uz sve uslove koje taj postupak zahtjeva.

Ti predlozi, kako su agenciji Beta rekli zvaničnici u sjedištu EU u Briselu, treba da budu još podrobno obrazloženi, prevashodno od francuskog predsjedništva EU, prije susreta na vrhu EU-Zapadni Balkan 23. juna u Briselu, uz vrlo naglašena očekivanja mnogih članica Unije da Srbija, poput EU, uvede i neke sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Njemački kancelar Olaf Šolc oprezno je izjavio da je to "zanimljiva zamisao", ali je podvukao da to "ne smije spriječiti ono što je započeto", odnosno molbe za ulazak u EU na kojima se dugo radi sa zemljama Zapadnog Balkana.

Šolc je rekao da će uskoro otići u posjete partnerima na Zapadnom Balkanu, podvukavši da je ispunjavanje obećanja tim zemljama "ne samo pitanje kredibiliteta" EU, već da je njihova integracija u "strategijskom interesu" Unije.

Zamisli o "Evropskoj političkoj, geopolitičkoj zajednici" iznijeli su francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je naglasio da to "nikako nije zamjena, već dopuna za proširivanje", kao i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, koji je u Beogradu objasnio da bi "rješenje moglo da leži u progresivnoj i postepenoj integraciji, već tokom procesa pristupanja".

Francuski list Mond ocijenio je da taj predlog ipak predstavlja stvaranje "Evrope u dvije brzine".

A činjenica je da je ostalo nejasno na šta su Mišel i albanski premijer Edi Rama mislili kada je, poslije jučerašnjeg susreta u Tirani, Rama izjavio da su on i predsjednik Evropskog savjeta pozdravili predlog o "evropskoj političkoj zajednici" kao zamisao o "pridruženom članstvu EU" koje bi dobile neke zemlje.

Rama je naveo da bi "za Albaniju bilo veliko dostignuće ako bi dobila takav status", prenijela je albanska novinska agencija Egzit.al.

Makron je, međutim, potvrdio da politika ulaska u puno članstvo EU ne bi bila dovedena u pitanje stvaranjem "Evropske političke zajednice", a da bi ugrađivanje u nju značilo da bi, pored ostalog, "otvorila vrata snažnijim političkim, energetskim odnosima i investicijama sa zemljama koje su za to spremne".

Zemlje Zapadnog Balkana i tri članice Istočnog partnerstva EU ugrađuju se u strategiju i već zamišljeni poredak bezbjednosti i stabilnosti u Evropi, a oni kandidati koji po novoj metodologiji ispune uslove za članstvo u nekom sektoru, biće ugrađeni u tu politiku Unije i dobiti pravo da prisustvuju zasijedanju Savjeta ministara EU.

Tada bi im bila odobrena i dodjela budžetskih sredstava, zamijašnih strukturnih fondova i uključivanje u programe za taj sektor, što je do sada bio slučaj jedino kada zemlja kandidat postane članica.

Kako je to ukazao i Mišel, mehanizmi vraćanja na početak pregovora takođe bi trebalo da budu ugrađeni u proces pristupanja, tako da zemlji kandidatu integracije budu povučene ako ona nazaduje u nekom poglavlju, a posebno u ključnom sektoru vladavine prava, što izričito stoji i u novoj metodologiji proširenja.

Evropski diplomatski zvaničnici su Beti prenijeli da su na sastanku šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana, u ponedjeljak u Briselu, neke članice Unije poput Poljske, baltičkih, ali i skandinavskih i zemalja Beneluksa, izričito zahtijevale da se Beograd privoli na uvođenje sankcija Rusiji.

Ipak, kako je predočeno, rat u Ukrajini je ukupnu političku, vrijednosnu, bezbjednosnu, strategijsku situaciju preokrenuo iz temelja.

To je poručio i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borel, rekavši da EU "razumije teškoće i uvažava" to kako je Srbija glasala u Generalnoj skupštini UN, ali da od kandidata za članstvo očekuje da se potpuno usaglase s njenom spoljnom politikom, jer je biti neutralan u odnosu na rat u Ukrajini "pogrešan stav".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније