Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

26. 05. 2022. 09:59 >> 09:58

CDT O INICIJATIVI

"Ustavni sud da ispuni svrhu postojanja"

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ustavni sud da se u što hitnijem roku izjasni o njihovoj inicijativi za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su lokalni izbori odgođeni za oktobar.

Zamjenica programskog direktora CDT-a Milena Gvozdenović ocijenila je da način na koji je sprovedeno odgađanje izbora nije samo u suprotnosti sa pravnim poretkom već je "dodatno proizveo ozbiljnu pravnu konfuziju u nekoliko oblasti našeg pravnog sistema i narušio demokratski poredak i pravila".

"Prije svega, otvoreno je pitanje različitog tumačenja odlaganja izbora od strane Državne izborne komisije (DIK) i Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) pa za jednu instituciju izborni proces je prekinut i biće nastavljen, a za drugu se on odvija bez prekida. Dalje, kako je moguće da iako zakon kaže da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne smije proći manje od 60 ni više od 100 dana, ovaj period zapravo traje onoliko koliko neko drugi procijeni", kazala je ona. 

Otvoreno je, kaže Gvozdenović, pitanje trajanja mandata odbornicima u opštinama u kojima su odgođeni izbori, a i trajanje mandata predsjednika tih opština.

"Na koji način će biti riješeno njihovo produženje njihovih mandata i da li oni mogu donositi odgovarajuće odluke? Stvoren je pravni vakuum za koji niko od nadležnih nije ponudio rješenje, pa je na opštinama ostalo da “izmaštaju” kako da riješe ovo pitanje", rekla je Gvozdenović. 

Sve što su proizvele ovakve izmjene zakona, kako je navela, jeste pokazatelj apsurdne situacije u koje nas dovode nedovoljno osmišljene i pripremljene intervencije u pravnom sistemu.   

Šta smo dobili ovim promjenama? 

Ona kaže da konfuzija i nestabilnost nijesu javni interes, navodeći da se odgađanjem izbora nije pomoglo boljoj turističkoj sezoni.

"Šta će se desiti ako Ustavni sud čeka, ne donese odluku i ostane bez kvoruma i faktički prestane da postoji? Da se može desiti ponovno odlaganje lokalnih izbora?  Da li postoje političke snage koje upravo to žele? Znamo da izbora ne smije biti bez zaštite izbornog prava tj. Ustavnog suda – pa nam ostaje samo da sa pažnjom pratimo naredna dešavanja i način na koji će politički akteri djelovati. Nadamo se da će odgovornost ipak prevagnuti nad partijskim interesom i da će do kraja septembra biti izabrane nedostajuće sudije Ustavnog suda i da će na taj način biti izbjegnuta potpuna blokada pravnog sistema, ali i mogućnost održavanja demokratskih izbora", rekla je Gvozdenović.  

CDT poziva da se odgovornim i profesionalnim ponašanjem spriječe nastavak urušavanja demokratije i našeg pravnog poretka. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније