Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Mina ]

06. 06. 2022. 14:04 >> 14:10
3

LEKIĆ PITA

"Na kojoj sjednici je donijeta odluka o zabrani preleta Lavrovu"

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić pozvao je nadležne da transparentno javnosti saopštavaju odluke povodom rata u Ukrajni i upitao da li je i na kojoj sjednici donijeta odluka da se ne dozvoli prelet na teritoriji Crne Gore ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

Posjeta Lavrova Srbiji otkazana je nakon što su okolne zemlje zatvorile svoj vazdušni prostor za njegov avion, rekao novinskoj agenciji Interfaks izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Lekić je pozvao nadležne da transparentno javnosti saopštavaju odluke povodom rata u Ukrajni.

Prema riječima Lekića, to su crnogorske vlasti, uključujući i Vladu, dužne javnosti načelima demokratije.

"Pošto još nema saopštenja o najnovijem slučaju, postavlja se pitanje da li je i na kojoj sjednici neki crnogorski državni organ odlučio da ne dozvoli prelet na našoj teritoriji ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu", rekao je Lekić.

On je podsjetio da se većina država Evropske unije (EU) zalaže i za diplomatsko rješavanje ratnog sukoba u Ukrajini, da one učestvuju u kontaktima u kojima su preleti aviona tehnička pretpostvaka.

"Uostalom Turska, koja ima isti status kandidata za članstvo u EU kao i Crna Gora, vrlo aktivno učestvuje u diplomatskim medijacijama dozvoljavajući ne samo prelete već i slijetanje ruskih diplomata na svojoj teritoriji", naveo je Lekić.

Prema njegovim riječima, potrebno je objasniti i kada je usvojena odluka i s kojim obrazloženjem da Crna Gora usmjerava vojnu pomoć ukrajinskoj strani, kako je to izjavio ministar odbrane Raško Konjević.

"Postavlja se i pitanje da li crnogorske vlasti autonomno donose odluke, eventualno konsultujući EU i NATO i to u kojem modalitetu, ili možda dobija impute od trećih subjekata", dodao je Lekić.

Lekić je rekao da moguća činjenica da većina građana, kojoj i on pripada, osuđuje invaziju i agresiju Rusije na Ukrajinu, bez poštovanja normi međunarodnog prava i odluke Savjeta bezbjednosti UN-a, kao sve druge takve agresije - ne znači da građani ne treba da budu upoznati sa odlukama svoje države, imajući u vidu i njihove posljedice.

"Dodao bih još jedan razlog za neophodnu transparentnost u vezi sa ovako delikatnom temom koja se odnosi na vrlo prisutnu tendenciju u javnom životu da kreatori i nosioci vlasti u vremenu utemljenja hibridnog društva i endemske korupcije prednjače u antiruskoj propagandi", naveo je Lekić.

On je kazao da je sve to u mogućem očekivanju da će se većom količinom rusofobije u javnom prostoru, a ne ostvarivanjem zadatih društvenih reformi, Crna Gora brže postati članica EU.

"Kao i očekivanjem da će akteri endemske korupcije biti pošteđeni u pravno - političkim raspetima na unutrašnjem i međunarodnom planu time što će biti najbučniji u antiruskoj kampanji, što su inače radili s istim ciljem i u periodu prije rata u Ukrajini", dodao je Lekić.

U slučaju izbjegavanja jasnih odgovora o svim navedenim detaljima, Lekić je rekao da mu je kao predsejdavajućem Odborom za međunarodne odnose i iseljenike, dužnost da vrlo brzo zakaže javno kontrolno saslušanje najodgovornijih državnih funkcionera nadležnih u toj oblasti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније