Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

06. 06. 2022. 21:10 >> 06:13
12

ABAZOVIĆ

Samo sprovodimo sankcije Rusiji, ne bih pravio dramu

Crna Gora samo sprovodi raniju odluku o uvođenju sankcija Rusiji, poručio je premijer Dritan Abazović, komentarišući zabranu preleta avionu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova. Abazović je naveo i da o tome nije odlučivala Vlada, već Ministarstvo vanjskih poslova.

Odgovarajući na pitanja novinara premijer je saopštio da o zabrani preleta nije odlučivala Vlada, dodajući da to ni ubuduće neće biti slučaj.

“Bez obzira što je Vlada kolektivni organ, sva ministarstva imaju svoje nadležnosti”, kazao je Abazović.

On je rekao da je, kada je odluka donešena, bio van Crne Gore dodajući da ga je o odluci obavijestio ministar odbrane Raško Konjević.

“Sva ministarstva su dužna da sprovode sankcije. Ako me pitate da li mi je drago što smo došli u ovakvu situaciju, naravo, kao i svaki građanin Evrope rekao bih da nije”, poručio je Abazović.

On je podsjetio da je Crna Gora ranije uvela sankcije Rusiji.

"Dok su na snazi ovakve odluke Crna Gora stoji uz svoje partnere, uz jasnu i nedvosmislenu politiku koja je opredijeljenja prema EU i naše postupanje je potpuno identično kao i u drugim državama koje su uvele sankcije Rusiji, odnosno identične onome što je uradila i Sjeverna Makedonija i Bugarska, koja je članica EU. Ne bih oko toga pravio nikakvu dramu. To što se neko buni ili bi postupio drugačije možemo da cijenimo sa političkog aspekta, kao dio političkog promišljanja, ali vjerujte da je ova situacija prilično jednostavna", poručio je Abazović.   

On je, govoreći o godišnjici pristupanja NATO-u, rekao da su, nakon rata u Ukrajini, i najveći skeptici svjesni da je odluka Crne Gore o članstvu u Alijansi bila ispravna.

“Ovo je jubilej vrijedan pažnje i Crna Gora u ovom trenutku može da se osjeća mnogo komotnije nego što bi to bio slučaj da nijesmo članica Alijanse” istakao je Abazović.

On je kazao da se, nakon najnovijih dešavanja, značajno smanjuje broj onih koji misle da Crna Gora može sama da gradi svoj sistem odbrane.

 

Imajući u vidu da se Crna Gora 100 odsto usaglašava sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih vazduhoplova preko svoje teritorije, osim u tačno navedenim izuzecima, koji se nijesu mogli uzeti u obzir u slučaju najavljenog prelata aviona ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, istakli su u Ministarstvu vanjskih poslova.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније