Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

09. 06. 2022. 20:56 >> 21:14
9

ODNOS PREMA RUSIJI

Lekić: Da ne postanemo satelit; Darmanović: Nemamo za čim da žalimo

Miodrag Lekić, predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike smatra da Vlada Crne Gore mora transparentno informisati javnost povodom odluka koje se tiču rata u Ukrajini, dok Srđan Darmanović, bivši ministar vanjskih poslova i profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici kazao da Crna Gora nema za čim da žali kada je riječ o zabrani preleta aviona šefa ruske diplomatije.

Podsjetimo, Crna Gora, Bugarska i Sjeverna Makedonija zabranile su prelet aviona ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova koji je trebao da doputuje u dvodnevnu posjetu Beogradu.

"Građani Crne Gore treba da budu upoznati sa odlukama svoje države", kazao je Lekić u emisiji "Argumenti" na TVCG.

Na pitanje da li bi on donio istu odluku, Lekić je kazao da bi tražio veću analizu prije njenog donošenja.

"Imam osjećaj da će naši da budu više poslušni nego što traži EU", naveo je Lekić.

On je kazao da u krajnjem treba da odlučujuemo mi.

"Treba da poštujemo savezništva, ali to ne treba da znači da smo odustali da mislimo svojom glavom. Postoji rizik da suviše ulazimo u zonu satelita", smatra Lekić.

Na konstataciju Lekića da Turska, koja ima isti status kandidata za članstvo u EU kao i Crna Gora, nije zabranila let Lavrovu, Darmanović je kazao da ta zemlja u NATO-u imamo poseban status, i da vjerovatno, za takve poteze ima prećutnu podršku Alijanse.

Nije ga iznenadila odluka Moskve da neće uzvratiti na tu odluku zvanične Podgorice.

"Šta oni mogu da urade? Mi ne namjeravamo da idemo za Rusiju", kazao je Darmanović, uz ocjenu da je prijetnja direktor Roskosmosa Dmitrija Rogozina Crnoj Gori "samo parada".

On je kazao da smom kao članica NATO-a, u poziciji da djelujemo pritiv jednog agresora.

"Diplomatski, politički, mi smo u ratu. Potpuno je nevažno u diplomatksim finesama da li će biti reciprociteta", istakao je Darmanović.

On smatra da se sankcije Zaoada neće ukiniti dok je Vladimir Putin na vlasti u Rusiji.

"Ovo je najpogrešnija odluka koju je jedan lider donio u posljednje vrijeme", ocijenio je Darmanović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније