Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

17. 06. 2022. 08:41 >> 08:41
7

KORČOK ZA TVCG

"Ne interesuje vas ništa drugo osim članstva u EU"

Regionalne inicijative su dobre, sve dok postoji jasna poruka da nijesu alternativa Evropskoj uniji, poručio je u intervju za TVCG ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Ivan Korčok.

Korčok kaže i kako se može otvoreno razgovarati o predlogu francuskog predsjednika Emanuela Makrona o evropskoj političkoj zajednici, ali sve dok postoji jasnoća da to nije, kako kaže, alternativa EU.

“Jer iz perspektive Slovačke jedna stvar je jasna - ne interesuje vas ništa drugo osim članstva u EU. Mogu da pomenem i Otvoreni Balkan i Berlinski proces, ako to služi svrsi da vas zbliži naravno, bićemo spremni da o tome razgovaramo, ali to nije alternativa i znam da Makron i Francuska to nijesu predstavili da bi to bila alternativa”, poručio je Korčok.

Kaže i da je pitanje za Crnu Goru da li je Otvoreni Balkan alternativa EU.

“Na osnovu razgovora koje sam imao u Podgorici veoma jasno je da je jedina alternativa za ovu zemlju za političare jeste članstvo u EU. Stoga, sama po sebi regionalna saradnja je dobra stvar, a na vama je da procijenite da li imate dovoljno kapaciteta”, poručio je Korčok.

Zapadni Balkan je, kako kaže, Korčok strateški važan Slovačkoj.

“To su susjedi i zemlje najbliže nama, posebno kada se suočavamo sa ratom u susjedstvu. Važno je da pozitivno uzvartimo zemljama koje napreduju u ispunjavanju kriterijuma, ne smije biti nikakvih odlaganja na našoj strani, strani EU, kada vidimo da postoji napredak u pravosuđu”, kazao je Korčok.

On je poručio kako je razočaran zbog činjenice da još uvijek nijesu otvoreni pregovori sa Sjevernom Makedonijom.

“Ne smijemo izgubiti nadu i um ljudi Zapadnog Balkana, jer reforme koje sprovodite su veoma bolne i ako izvršite te reforme onda moramo da uzvratimo”, naveo je Korčok.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније