Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

T.G.

25. 06. 2022. 07:16   >>  21:54 1

LAZAREVIĆ ZA PORTAL

"Crna Gora ima otvoren put da napreduje ka članstvu u EU"

Crna Gora je najviše odmakla u procesu pristupanja EU u smislu da su sva poglavlja u pregovorima otvorena, te se može se reći da je jedina zemlja koja nema nikakve formalne prepreke da svoj proces pristupanja ubrza u narednom periodu, kazala je za Portal RTCG Milena Lazarević, programska direktorka Centra za evropske politike iz Beograda.

"Centar za evropske politike iz Beograda je i idejni tvorac zajedno sa partnerima iz Brisela, modela faznog pristupanja Evropskoj uniji. To je upravo jedan predlog koji je u velikoj mjeri inspirisao diskusije na različitim nivoima o EU, pa donekle i ove zaključke Evropskog savjeta koji su pozvali na dalje unapređenje i dalju reformu proširenja EU na Zapadni Balkan", istakla je Lazarević. 

Ona je kazala da su oni upravo i predložili da se već u prepripremnoj fazi krene sa otvaranjem većih evropskih fondova, da pristup fondova raste sa napretkom u ovom procesu, te da se omogući institucialno učešće

"Upravo ta mogućnost učešća u sastancima savjeta Evopske unije, sastancima Evropskog parlamenta da bi naši predstavnici bili dio tih važnih diskusija i o politikama i budućnosti Evropske Unije koji se odnose i na nas same u velikoj mjeri", istakla je Lazarević. 

Istakla je da su predložili i način kako da se momenat proširenja na Zapadni Balkan reformiše interno.

"Čuli smo puno puta naročito od francuskog predsjednika ali znamo da taj problem postoji u brojnim državama članicama naročito u zapadnom dijelu Evropske Unije", istakla je ona. 

Kazala je da Evropska Unija intitucialno nije spremna da ugradi u sebe veći broj država članica koje bi imale pravo veta, pravo da blokiraju interne procese odlučivanja u EU u onim prostorima o kojima se odlučuje jednoglasno.

"Smatramo da se zapravo momenat proširenja i momenat stupanja u članstvo onih država u regionu koje ispune kriterijume treba da se desi što ranije i da ne čeka da se EU prije svega reformiše interno", istakla je Lazarević.

Lazarević je kazala da je Evropski savjet u svojim zaključcima pozvao Evropsku komisiju da nastavi da radi na reformi procesa proširenja, znači na reformi njihove politike proširenja tako što će je učiniti postepenijom u smislu da ona već tokom pristupnog perioda do momenta sticanja članstva već država iz našeg regiona daje određene koristi koje su inače rezervisane za članice EU.

"Mislim da prije svega možemo očekivati u kontekstu učešća u sastancima institucija EU, znači učešća u dijalogu diskusijama o evropskim pitanjima i politikama koje se svakako tiču nas i odnosi se na nas i naše građane", istakla je naša sagovornica. 

Dodala je da pored toga misli da se možemo nadati i povećanim fondovima na putu ka članstvu, da bi to svakako predstavljalo dodatne podsticaje za reforme u našem regionu.

"Ukoliko EU bude dalje radila na unapređenju svoje politike proširenja mislim da se možemo nadati da onda kada se riješe problematična politička pitanja u njenim državama članicama da će EU nastojati da posebno ubrza proces u onim zemljama u kojima takvi problemi nisu istaknuti, ne postoje ili kada budu riješeni", istakla je Lazarević.

Ona je kazala da misli da Crna Gora ima otvoren put da napreduje ka članstvu u EU.

"Samit između EU i Zapadnog Balkana održan 23. juna za mnoge je predstavljao lošu vijest u politici proširenja i procesu pristupanja Zapadnog Balkana EU", istakla je Lazarević. 

Ona je kazala da iako nijedna država u našem regionu nije dobila neke konkretne dobre vijesti u smislu konkretnih odluka u njihovom putu ka EU, sa druge strane Evropski savjet je svojim zaključcima na sastanku 24. juna ipak po prvi put nakon gotovo dvadeset godina istakao da region ima jasnu perspektivu članstva u EU.

"Mislim da ovo predstavlja jednu važnu poruku i važnu prekretnicu u načinu na koji EU posmatra region jer počinje da se govori konkretno o perspektivi članstva a ne samo o generalnoj ili nekoj neodređenoj evropskoj perspektivi", kazala je Lazarević. 

Ona je istakla da misli da u ovom trenutku Crna Gora je najviše odmakla u procesu pristupanja EU u smislu da su sva poglavlja u pregovorima sa EU otvorena, te da se može reći da je jedina zemlja koja nema nikakve formalne prepreke da svoj proces pristupanja ubrza u narednom periodu.

"Crna Gora ima otvoren put ka EU i napredak Crne Gore ka članstvu zavisi isključivo od internih političkih reformi i sposobnosti i spremnosti vlasti i drugih političkih činilaca u zemlji da će da rade na reformama da bi došlo do ubrzanja pregovora sa EU", zaključila je Lazarević.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније