Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

29. 06. 2022. 10:56 >> 10:54
1

RAKOČEVIĆ SMATRA

"Ugovor sa SPC skandalozan"

Nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom koji je juče objavljen, a koji se, "bez ikakvog opravdanja naziva “temeljnim”, najtemeljnije je pripremljena izdaja države Crne Gore", kazao je član Predsjedništva SDCG Marko Rakočević.

Prema njegovim riječima, ovim ugovorom koji "izdajnička Vlada Dritana Abazovića planira da potpiše sa SPC, ova vjerska zajednica postavlja se nadređen položaj ne samo u odnosu na ostale vjerske zajednice, već i na samu državu Crnu Goru. Prosto je nevjerovatno da se episkopijama Srpske pravoslavne crkve koje djeluju u Crnoj Gori, od strane naše države priznaje kontinuitet preko 600 godina duži nego što ga je sama Srbija, matična država, priznala SPC. Za ovaj nonsens ne treba posebna pamet i pravničko znanje, ovo je jasno vidljivo svakom laiku koji baci pogled na ovaj sramni ugovor", kazao je Rakočević.
 
On tvrdi da je potpisom Abazovića planirano da se od "SPC odnosno njenih eparhija napravi država u državi".
 
"Kako je to Abazović zamislio - svi oni koji se ogriješe o zakon, utočište će, ukoliko ovaj ugovor bude potpisan, moći naći u crkvi gdje državni organi, bez odobrenja sveštenog lica, neće moći da djeluju. Hapšenja, dakle, mogu na ulici, mogu u Skupštini, Vladi, sudovima, ali ne mogu u crkvama koje su u vlasništvu SPC", kazao je Rakočević. 
 
On je ugovor nazvao skandaloznim,  i kazao da će se SD "protiv ovog akta kapitulacije Crne Gore nad velikodržavnim projektom boriti na sve moguće načine".
 
Kako kaže, neohodno je Vladu srušiti što prije i izabrati novu. 
 
"Odgovornost nam nalaže da Vladu srušimo što prije, kako bismo konačno nakon izbora dobili novu, koja bi bila istinski građanska i evropska, i prije svega odgovorna prema državi i njenim vitalnim interesima, za razliku od postojeće koja to definitivno nije", zaključio je Rakočević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније