Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

29. 06. 2022. 16:39 >> 16:36
7

OČEKUJU OZBILJNE RAZGOVORE

Nikolić: Sadržina nacrta Ugovora sa SPC neprihvatljiva

Portparol DPS-a i poslanik te partije u crnogorskom parlamentu Miloš Nikolić ocijenio je neprihvatljivom sadržinu Radne verzije Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), navodeći kako u sedmicama koje slijede očekuju ozbiljne i stručne razgovore na tu temu.

On je saopštio da je izjava premijera Dritana Abazovića, da predstavnici DPS-a nijesu imali primjedbi na Radnu verziju Ugovora sa SPC koju su sačinili predstavnici Vlade, "apsolutno neistinita i govori o elementarnom odsustvu ozbiljnosti aktuelnog premijera".

"Radi ukupne javnosti, podsjećamo da smo u pregovorima za formiranje Vlade, zajedno sa ostalim kolegama iz suverenističkih stranaka, upravo zbog pitanja poput Ugovora sa SPC koje se u značajnoj mjeri tiču državnih i nacionalnih interesa Crne Gore, tražili i postigli promjenu modela odlučivanja na sjednici Vlade. Naime, izmjenom Poslovnika o radu Vlade, predviđeno je da se o ovim pitanjima na sjednici Vlade odlučuje kvalifikovanom većinom. Ovakva odredba nije samo zaštitni i kontrolni mehanizam u konkretnom slučaju, već jasno upućuje da je potrebno postizanje šireg društveno-političkog konsenzusa o onim pitanjima koja se prioritetno tiču zaštite ugroženih državnih interesa. Ugovor sa SPC jedno je od takvih pitanja", kazao je Nikolić.

Radi preciznog informisanja javnosti, naglašava da su u odnosu na Radnu verziju Ugovora sa SPC izražene "ozbiljne rezerve i primjedbe te da je riječ o dokumentu koji je samo polazna osnova za razgovore koji treba da uslijede u narednim sedmicama a koji moraju biti inkluzivni, kompetentni i stručni kako bi finalni dokument na adekvatan način zaštitio ključne interese države kada je ova tema u pitanju".

"Finalno, očekujemo da svi akteri u ovom procesu pokažu ozbiljnost i doraslost aktuelnoj situaciji a populističke i neistinite izjave poput današnje, ne doprinose takvom ambijentu. Podrazumijeva se da bi svaki pokušaj rješavanja ovog pitanja na štetu države Crne Gore, bez adekvatnog i inkluzivnog procesa pregovora koji će rezultirati finalnim tekstom, podrazumijevao adekvatne političke posljedice", rekao je Nikolić.

Podsjeća da je DPS u svom višedecenijskom trajanju pokazao "i kada je bila u poziciji vlasti i u poziciji opozicije, da je sposobna da zaštiti državne interese".

"Nema nikakve sumnje da će i u navedenom slučaju biti tako", poručio je Nikolić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније