Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. / Ivana Popović ]

10. 07. 2022. 16:57   >>  16:56 55

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA DPS

"Vlada zbog napuštanja evropske agende izgubila našu podršku"

DPS Crne Gore uskratiće podršku vladi premijera Dritana Abazovića, odlučeno je na današnjoj sjednici Predsjedništva te stranke. To je zvanično saopšteno nakon sjednice. I funkcioner DPS Jevto Eraković rekao je da vlada više nema podršku te stranke. Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i članovi Predsjedništva partije na sjednici danas raspravljali su o daljim potezima nakon što je Vlada u petak usvojila Predlog Temeljnog ugovora sa SPC, i nakon što je SDP poručio da više nema njihovu podršku.

Funkcioner DPS Jevto Eraković rekao je da Vlada više nema podršku Demokratske partije socijalista.  

"Vlada Dritana Abazovica nema više našu podršku jer je za DPS prioritet, bio i ostaje, Evropska agenda. Bez kalkulacija smo podržali vladu vjerujući da nam je EU zajednicki cilj. Sada kada je, nažalost, jasno da nije tako, opet bez kalkulacija nastavljamo da se borimo za isti cilj", napisao je Eraković na Tviteru. 

Povodom sjednice Predsjedništva, DPS se oglasio zvaničnim saopštenjem. 

"Na danas održanoj sjednici Predsjedništva Demokratske partije socijalista, kojom je predsjedavao predsjednik partije Milo Đukanović, izraženo je žaljenje zbog promjene političkog kursa Vlade Crne Gore kojom je, suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC čime je nanijela neprocjenjivu štetu državnim interesima Crne Gore", piše u saopštenju. 

Takvom promjenom prioriteta od strane Vlade, kako kažu, propuštena je prilika da se obezbijedi snaženje konsenzusa građanske, proevropske politike, a umjesto toga, potpuno bespotrebno i autodestruktivno potencirane su stare podjele u Crnoj Gori čime je ozbiljno ugrožena iznenadno ukazana šansa da naša Crna Gora, kao država koja već dugo prednjači u procesu pregovora sa EU, u dogledno vrijeme postane i njena prva sljedeća članica.

Uprkos ovakvom negativnom obrtu, Demokratska partija socijalista će, bez odlaganja, u Skupštini Crne Gore nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama u cilju dolaska do optimalnih rješenja u vezi sa pitanjima koja zahtijevaju širi politički konsenzus, rekli su oni. 

"Na sjednici je konstatovano da je Demokratska partija socijalista, nakon pada 42. Vlade Crne Gore, davanjem manjinske podrške u Skupštini nastojala da obezbijedi pretpostavke za dostizanje kvalifikovane većine čime bi bilo omogućeno imenovanje na ključnim pozicijama u pravosuđu. Na taj način Crna Gora bi dobila završna mjerila u poglavljima 23 i 24, i time učinila izvjesnom svoju evropsku budućnost. U tom kontekstu, DPS je i u procesu pregovora i u toku rada Vlade, pokazivao maksimalnu širinu, kooperativnost i spremnost za postizanje kompromisa, upravo pretpostavljajući ključni strateški državni interes dnevnopolitičkim razlikama i razmiricama među konstituentima novoformirane parlamentarne većine", ističe se u saopštenju. 

Ipak, kako navode, ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, izglasan bez prethodne javne rasprave, uz mnogobrojne manjkavosti koje su javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata, a čija sadržina značajno ugrožava državne interese Crne Gore, pitanje je od najvišeg nacionalnog značaja, preko koga nemamo pravo da pređemo bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora.

"Kako bismo izbjegli današnji scenario, više puta smo, tokom prethodne nedjelje upozoravali da se ovo pitanje ne može rješavati ishitreno, te da je bilo nužno uključivanje stručne i naučne javnosti, kako bi se u inkluzivnom procesu došlo do finalne sadržine teksta koji na adekvatan način štiti interese države Crne Gore. Predsjedništvo je konstatovalo da, kako navedeni apeli nijesu urodili plodom, već je sasvim suprotno, iskazano neshvatljivo odsustvo volje za sadržajnim dijalogom koje je u finalu rezultiralo Vladinim faktičkim napuštanjem evropskog kursa, nije ostavljen prostor za dalje pružanje podrške manjinskoj Vladi. Zbog svega navedenog, Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku da uskrati podršku 43. Vladi Crne Gore i ovlastilo Klub poslanika Demokratske partije socijalista da u toku naredne nedjelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini", navedeno je u saopštenju. 

Iz Vlade je u petak zvanično saopšteno da je usvojen Prijedlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Najavu premijera o eventualnom ponavljanju glasanja iz SDP-a ocijenili su pravno neutemeljenom, a ostaju pri stavu da je što se njih tiče Vlada izgubila podršku u Parlamentu, te da će inicirati skraćenje mandata Skupštini. DPS je stoga sazvao Predsjedništvo radi odluke o daljim potezima. 

 

Predsjednik Opštine Tuzi i lider Albanske alternative Nik Đeljošaj kazao je ranije danas da koliko god neko bio ljut i nezadovoljan ovom Vladom, njenim rušenjem ruši se i evropska budućnost Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари55

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније