Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

10. 07. 2022. 08:05   >>  18:08 3

ZENOVIĆ SMATRA

"DPS neće rizikovati da ode u opoziciju, naći će kompromis"

Politikolog Predrag Zenović smatra da je najrealnije da će partije koje čine aktuelnu većinu insistirati na promjenama unutar Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC i da će naći kompromis na osnovu kog će pokušati biračkom tijelu da opravdaju svoju podršku za njegovo potpisivanje. Taj potez, po njegovom mišljenju, nosi veliki politički rizik, ali koji je ipak manji od onoga da se ponovo vrate u opoziciju.

“Temeljni ugovor je proces koji je, čini mi se, postao agenda samom premijeru i njegovoj partiji. Agenda u smislu političkog pečata koji bi on htio da ostavi sa ovom Vladom i sumnjam da će ovo biti drugi put da DPS zbog iste teme izgubi vlast”, kazao je Zenović za Radio Crne Gore.

Smatra da to ne bi bilo politički oportuno za njih.

“Mislim da će taj scenario da izbjegnu i da će kroz tu jednu buku koja se već po malo stvara, ali koja će ishodovati kompromisnim rješenjem, pokušati da riješe ovaj problem”, istakao je on.

Smatra da nije moguće isključiti i opciju da se stara većina vrati u igru i osnuje svoju vladu.

“Međutim, mislim da to nije moguće i da će partije koje trenutno konstituišu vlast tražiti način da po sebe bezbolnije izađu iz ovog procesa”, kazao je Zenović.

Objašnjava da je sadašnja verzija Temeljnog ugovora značajno drugačija od one koja je bila ponuđena Vladi Zdravka Krivokapića.

“Jer sada sa obje strane postoji volja za kompromisom. Samim tim smatram da postoji način da se unutar Vlade, uprkos divergentnom odnosu prema SPC, dođe do dogovora”, kazao je on.

Kada je riječ o dokumentu, prema njegovom mišljenju, debatuje se o stvarima koje su simboličke i koje u pravnom smislu neće promijeniti realnost koju mi danas imamo u odnosu države i Crkve.

“Zato mislim da će se na simboličkoj ravni tražiti formulacije koje su bliže i drugim konstituentima ove Vlade i da će oni na taj način opravdati svom biračkom tijelu potpisivanje sporazuma. Mislim da na taj način nose veliki politički rizik, ali je taj rizik manji od toga da ostave projekat manjinske vlade na pola i da se vrate u opoziciju iz koje su dosta u smislu podrške okrnjeni prošli kroz ovaj proces”, zaključio je Zenović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније