Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

13. 07. 2022. 14:00 >> 15:23
26

MITROPOLIJA ODGOVORILA

Đukanovićevo bavljenje Crkvom umorilo građane

Predsjednikovo bavljenje Crkvom umorilo je crnogorske građane i ništa dobro nije donijelo nikome, ocijenili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske, reagujući na intervju šefa crnogorske države Mila Đukanovića, koji je emitovan sinoć na Javnom servisu.

Iz Mitropolije, kako kažu, pred domaćom i svjetskom javnošću, pitaju "može li i umije li predsjednik države Crne Gore voditi politiku, praviti planove i analize – a da pri tom ne uzima u usta Crkvu".

"Budući da se radi o deklarisanom ateisti i čovjeku koji je u više navrata pokazao da ne poznaje i ne razumije crkveni poredak ni ulogu Crkve u društvu i istoriji, zar ne bi bilo bolje da bude dosljedan takvim svojim svjetonazorima i da svoju politiku vodi mimo crkvenih tema? Smatramo da je njegovo bavljenje Crkvom umorilo crnogorske građane i da ništa dobro nije donijelo nikome", kazali su iz MCP.

Da se radi o personalnim duhovnim i intelektualnim lutanjima jednog čovjeka, kako su istakli, "to nikada ne bi bila tema crkvenih javnih saopštenja".

"Jer, takvih lutanja i tumaranja ima na sve strane i u mnogim životima. Ali kako se radi o političaru koji na razne načine utiče na živote i opredjeljenja određenog broja građana, i kako je riječ o instituciji koja treba da bude garant čuvanja demokratskih standarda, – ne možemo da prećutimo njegove iskaze nadojene netrpeljivošću i lažima", poručili su iz Mitropolije.

"Od prvih komunustičkih ubjeđenja, čijih se najradikalnijih elemenata do danas suštinski nije odrekao, pa do nalaganja badnjaka i cjelivanja krstova i ćivota; zatim preko otvorenog omalovažavanja najsvetijih crkvenih obreda i uvreda na račun crkvenih skupova; pa opet do nedavnog imenovanja Crkve 'majkom', a onda istovremenih iskazivanja bestidnih laži o navodnom učešću sveštenstva u ratnim zločinima u ratovima 90-tih. Takvu promjenu raspoloženja i uvjerenja prema jednoj te istoj instituciji ne pamti istorija", navode u reagovanju.

Te neistine, kako su istakli, "ničim dokazive i ničim objašnjive predsjednik Đukanović je izrekao u istoj emisiji u kojoj je više puta kazao kako mu trebaju brojni dokazi da bi povjerovao u optužbe tužilaštva prema ljudima koji su već u zatvoru".

Kako navode iz Mitropolije, Đukanović o sveštenstvu govori neistine "a da ne trepne".

"Kao da sveštenici nemaju moral, dostojanstvo i porodični ugled – i sva ona ljudska svojstva o kojima suptilno brine kada su u pitanju najnoviji pritvorenici spuškog zatvora. 'Onaj ko se olako opredjelio da dovede u pitanje moralni lik javnih funkcionera, bez dovoljno opravdane sumnje, ne može računati da i ubuduće obavlja taj svoj posao… a takvo postupanje zaslužuje i krivičnu odgovornost'. Sve je ovo sinoć rekao Đukanović, previđajući da je dosta slukovito opisao sam sebe kada opanjkava i bez i jednog jedinog dokaza dovodi u vezu sveštenstvo Crkve sa političkim projektima i ratnim zločinima", kazali su iz MCP.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније