Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ M.V. ]

22. 07. 2022. 16:32 >> 07:02
8

SUDSKA DOKUMENTACIJA POKAZALA

Generalni inspektor ANB-a osuđivan kao maloljetnik

Nakon što je za generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost imenovan Artan Kurti na današnjoj sjednici Vlade, ministar odbrane Raško Konjević kazao je da ima informacije da je Kurti osuđivan za pokušaj ubistva, te je izdvojio mišljenje. Premijer Dritan Abazović istakao je da ničega nema u kaznenoj evidenciji vezano za Kurtija. Portalu RTCG-a dostavljeni su izvodi iz žalbe koju je Kurti podnio Ustavnom sudu. Tu se vidi da je osuđivan 2004. godine kao maloljetnik, i 2009. godine. Kurti je tražio brisanje iz kaznene evidencije.

Ustavni sud usvojio je Kurtijevu žalbu, i vratio predmet Vrhovnom sudu na ponovni postupak. 

Prethodno je Vrhovni sud utvrdio da je Kurti nakon krivičnog djela koje je počinio kao maloljetnik počinio još jedno krivično djelo, "te nijesu stečeni uslovi za brisanje iz kaznene evidencije za djelo koje je počinio kao maloljetnik".

Na sjednici Vlade, mnistar Konjević kazao je da u biografiji Kurtija  nisu navedene stvari stvari koje imaju stepen negativnosti koje bi mogle da ga ozbiljno diskvalifikuju kao kandidata.

"Jer smo mi na sjednicama Vlade pravili “diskvalifikacije” za stvari koje su bile u postupcima bez pravosnažnosti. U ovom slučaju, ukoliko su moje informacije tačne, pokušavam to pažljivo da iskažem, bojim se da imamo stvari koje, nakon osuđujućih pravosnažnih presuda za krivična djela koja imaju stepen težine, čini mi se da to ne treba da budu kvalifikacije za jedno takvo mjesto. Ponavljam, ukoliko griješim unaprijed se izvinjavam. Ali, cijenim da smo kod ovako osjetljivih mjesta, prethodno mogli provjeriti određene stvari, a ne da dolazimo u ovakvu poziciju. Razumijem, vi imate pravo na ovakav prijedlog”, kazao je Konjević.

Dodaje da ima informacije da je Kurti osuđivan za ubistvo u pokušaju.

“Ukoliko moja informacija nije tačna, duboko se izvinjavam kandidatu i vama. Ukoliko jeste, zamolio bih da zastanemo”, kazao je Konjević, dodajući da se radi se o specifičnom mjestu, te da bi o tome trebalo da imaju informaciju kada odlučuju.

Abazović je istakao da prema njegovim informacijama ničega nema u kaznenoj evidenciji vezano za Kurtija.

“To je jedino relevatno”, istakao je Abazović, dodajući  da Crnoj Gori treba ovakav profil ličnosti – kao kontrolor za ANB.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније