Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

30. 07. 2022. 22:54 >> 11:17
1

GLASANJE NA ODBORU

Vučinić, Šoć, Kurgaš i Korać predloženi za Sudski savjet

Utvrđivanje predloga za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, bilo je na dnevnom redu sjednice skupštinskog Odbora za pravosuđe, politički sistem i upravu. Kandidati odbora za Sudski savjet iz reda uglednih pravnika su Radoje Korać, Fikret Kurgaš, Dragan Šoć i Nebojša Vučinić. Lista kandidata biće poslata parlamentu. Najveći broj poslanika iz DF-a uzdržao se od glasanja. Sjednica je počela u 21 sat, a zakazao je predsjednik tog tijela Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore.

Koprivica je ranije danas nakon sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine rekao da je parlamentarna većina od njega tražila da sazove sjednicu odbora iako nema dogovora o imenovanjima u Sudskom savjetu. 

Koprivica je rekao da se zainteresovanim kandidatima izvinjava zbog nespremnosti političkih elita da se dogovore o kvalifikovanoj većini. Kazao je da uprkos porukama sa sjednice Kolegijuma, i nespremnosti većine da se dogovori, može doći do glasanja. 

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao je da želi brz oporavak Danijeli Đurović, predsjednici Skupštine, kojoj je pozlilo i prevezena je u KCCG. On je rekao da smo prvo ljudi, pa poslanici. 

"Zato mislim da treba odložiti sjednicu, ne znam zašto bi zasjedali večeras. To je moj predlog", rekao je Vučurović.  

U ime kluba DPS-a, Miloš Nikolić je rekao da žele brz oporavak Đurovićevoj, ali da nijesu spremni da prihvate predlog Vučurovića. Predlog o odlaganju odbila je i Draginja Vuksanović Stanković iz SDP-a. 

Boris Mugoša (SD) rekao je da je predlog Vučurovića legitiman, ali da sjutra stiče vrijeme za redovno zasjedanje.

"Mislim da odlaganjem ne dobijamo ništa", rekao je Mugoša. 

I Milosava Paunović (SNP) je iskazala stav da sjednicu treba održati. 

Srđan Pavićević (Crno na bijelo) kazao je da će po pitanju odlaganja podržati volju većine, te da smatra da sjednicu treba održati. 

Potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak (DF) koja je u izolaciji, rekla je da joj je žao što nema dogovora i da joj djeluje kao da nije ni bilo želje da se postigne dogovor. 

Slaven Radunović (DF) rekao je da su obećanja povodom Temeljnog ugovora sa SPC data i da treba sačekati nekoliko dana, jer ima najava da će to biti ispunjeno. On je rekao da je DF vrlo zainteresovan da bude dio dvotrećinske većine, uz jasan stav da se crnogorskom pravosuđu više Vesna Medenica i Blažo Jovanić ne smiju dogoditi. 

"Zato mislim da je bolje da odložimo izjašnjavanje za tih sedam-osam dana, i da onda dobijemo zaokružen proces i jasnu većinu", rekao je Radunović. 

Predrag Bulatović (DF) rekao je da je zahtjev da se odloži sjednica zapravo poziv za dijalog, koji je formalno već počeo, ali suštinski se ne nastavlja. On je naglasio je da do 31. jula dvije trećine sigurno neće biti. 

Koprivica je rekao da niko na njega nije vršio pritisak da zakaže sjednicu, te da nije monopolizovao odbor i da on nije njegovp vlasništvo. 

"Kao što sam i ranije rekao, oni neka na očigled cjelokupne javnosti pogledaju u oči eminentnim i uglednim pravnicima, koje je odbor saslušao i neka im objasne da su žrtve nepostizanja političkih dogovora ili žrtve zakulisnih radnji", kazao je Koprivica. 

Nakon pauze, pristupilo se glasanju. 

Najviše glasova dobili su Radoje Korać (osam glasova), Fikret Kurgaš (sedam glasova), Dragan Šoć (osam glasova) i Nebojša Vučinić (devet glasova). 

Najveći broj poslanika DF-a bio je uzdržan po pitanju glasanja za kandidate. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније