Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

01. 08. 2022. 09:28 >> 09:28
2

RADULOVIĆ OCIJENIO

Odsustvo odgovornosti ključno u neustavnom odgađanju izbora

Nakon ocjene Ustanog suda da je odgađanje lokalnih izbora bilo neustavno ključno pitanje koje se nameće je potpuno odsustvo odgovornosti bilo koga ko je doveo do toga da se usvoji akt suprotan Ustavu Crne Gore, ocijenio je advokat Veselin Radulović. Smatra i da je odluka suda zakašnjela.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG, govoreći o odgovornosti, rekao da bi trebalo poći od onoga ko je autor teksta.

"Ja mislim da je to Vlada Crne Gore, tamo je sačinjen prijedloga tog zakona. Nijesu reagovali na kritike da je tekst suprotan ustavu, zatim je taj tekst prošao skupštinsku većinu. Jedino ko je tu postupio u granicama poštovanja Ustava je Predsjednik države. On je, podsjetiću, vratio taj zakon, nije htio da ga potpiše upravo s argumentacijom da je suprotan Ustavu. Drugi put kad je zakon izglasan on je bio u obavezi da ga potpiše", pojasnio je Radulović.

Saglasan je, kako je rekao, sa onima koji kažu da imamo pravnu prazninu, te da treba tražiti način da se ona popuni i da se vidi kako da izađemo iz ove situacije.

U konkretnom slučaju, kako je rekao, odluka o raspisivanju izbora u svim opštinama u jednom danu ne može opstati na pravnoj snazi, jer je donešena na osnovu zakona za koji je Ustavni sud utvdio da nije u skladu sa Ustavom.

"U ovom slučaju se mora naći rješenje u tom pravcu, vjerovatno to u praksi neće značiti puno, jer će odluke biti stavljene van pravne snage, ali će se izbori opet morati raspisati, poštujući propisane rokove - na kraju možda dođemo otprilike na isto", smatra Radulović, navodeći da je reakcija suda zakašnjela i, kako je rekao, u jednom dijelu nepotpuna.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније