Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

01. 08. 2022. 15:53   >>  15:51

KOPRIVICA

"Sudije Ustavnog suda nijesu izabrane zato što URA i SNP bježe od izbora"

U Demokratskoj Crnoj Gori ističu da sudije Ustavnog suda nijesu izabrane zato što se GP URA i SNP boje izbora i kroz paralizu Ustavnog suda žele odgoditi izbore kako bi nastavili lov u mutnom i političko profitiranje.

Kako navode u saopštenju, URA je na sjednici Ustavnog odbora glasala uzdržano o svih 18 kandidata, među kojima je bilo zaista izuzetnih pravnika.

"Neće biti da niko nije stručan i da niko baš ne zavređuje glas jedne partije, ama baš niko. Stvar je jasna: cilj je opstrukcija. URA-i, kao i SNP-u, treba blokada Ustavnog suda da bi pobjegli od izbora. Ako je deblokada pravosuđa mjera evropskog puta, kako su tvrdili i sami, kako onda da objasne da od 18 kandidata ne žele ni za jednog da glasaju. Zaista je šokantno do koje mjere su spremni da idu u borbi za šačicu vlasti, za očuvanje funkcija i fotelja, ali i u borbi da se onemogući elementarno demokratsko pravo građana- da biraju i budu birani", navodi se u saopštenju koje je potpisao poslanik i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica.

Kako je podsjetio, u cilju opravdanja prekrajanja izborne volje građana i formiranja 43. Vlade, njeni budući konstituenti, a prije svega GP URA su navodili da će ona poslužiti deblokadi pravosuđa. To je bio i privlačan cilj u očima zainteresovane međunarodne javnosti, koja, sa razlogom, potencira poglavlja 23 i 24, kao i jačanje nezavisnih institucija.

Demokrate su kako dodaje, od samog početka, detektovali da je glavni i jedini cilj tog poduhvata - što veći kolač vlasti i premijerska fotelja po svaku cijenu.

"Ako se pogleda šta je obećano, a šta učinjeno, zaključiće se mjera uspjeha, ali i iskrenosti 43. Vlade, na čelu sa Dritanom Abazovićem. Ni sto dana od njenog formiranja, a 43. Vlada pokazuje da su postavljeni prioriteti bili samo farsa, radi obmanjivanja, kako domaće, tako i međunarodne javnosti", navodi Koprivica.

Ističe da je potrebno da bi se ojačale i valjano kadrovski popunile institucije, odricanja političkih aktera. Prije svega, da se odreknu kratkoročnih političkih potreba i kalkulacija radi dugoročnih ciljeva društva u cjelini. Na tom ispitu su pali konstituenti nove vlade, a da ona nije navršila ni 100 dana.

"Da bi se bolje shvatila propast konkursa za sudije Ustavnog suda, treba imati u vidu nadležnosti i značaj ove institucije. Pored ostalog, Ustavni sud odlučuje o izbornim sporovima. Trenutno Ustavni sud ima 4 od 7 članova, što je ukupan broj članova propisan Ustavom. Od 13. 9. 2022 godine prestaje funkcija sudiji Miodragu Iličkoviću. Nakon toga Ustavni sud će imati 3 člana, tj. manje od polovine ukupnog broja propisanih članova, te neće moći da odlučuje o bilo čemu, pa ni o izbornim sporovima, a pregršt izbora upravo slijedi u Crnoj Gori. Upravo tu leži prizeman politički motiv da se ne izaberu sudije Ustavnog suda. URA i SNP su prekrojili izbornu volju građana, bez izbora su prekomponovali parlamentarnu većinu, ali su i izazvali haos u institucijama, blokade i paralize u sistemu, a i ne daju odgovor na ekonomsku krizu, te se s razlogom boje suda građana na izborima. Zato na svaki način bježe od izbora. I po cijenu urušavanja i paralize institucija. I po cijenu gaženja vlastite riječi da će deblokirati pravosuđe i institucije", smatra Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније