Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

02. 08. 2022. 16:30   >>  16:28

STRIKOVIĆ

"Manjinska Vlada priredila totalni fijasko"

Poslanik SDP u Skupštini Crne Gore Adnan Striković ističe da Vlada koja je prije više od tri mjeseca formirana sa apsolutnim prioritetom da postigne rezultate na putu ka EU priredila je, zahvaljujući premijeru i većini u Vladi, totalni fijasko, svjesno zatvarajući prostor koji se iznenada pojavio pred Crnom Gorom da u brzoj proceduri postane članica EU.

Kako je naveo u saopštenju, ključni zadaci koji su se morali ostvariti do 31. jula – izbor VDT, Sudskog savjeta i Ustavnog suda, nijesu realizovani, što je najbolja i najupečatljivija slika potpunog sunovrata Vladine "evropske" politike.

"U nekim od ovih postupaka imali smo otvorenu opstrukciju partije predsjednika Vlade koja je spriječila izbor sudija Ustavnog suda tako što njen predstavnik nije glasao ni za jednog od predloženih 18 kandidata. Osovina Abazović-SNP, čiji predstavnici vode Vladu i Skupštinu, i koji čine većinu u Vladi, snose potpunu odgovornost što je država ponovo, nakon djelovanja prethodne antievropske Vlade, zaglavljena na evropskom putu. Čak je njihova odgovornost veća od apostolske Vlade, jer je Crna Gora u ovih tri mjeseca dobila veliku šansu za brzi EU put. O tome svjedoče brojni pozivi najviših EU zvaničnika da se posvetimo reformskoj agendi umjesto štetnim temama koje dijele društvo. Ali sve to, čak i EU podrška kroz po prvi put zasijedanje Savjeta za stabilizaciju i dolazak visokog predstavnika Borelja, nije bilo dovoljno za osovinu Abazović-SNP da se posvete interesima svoje države, a da batale tuđe i antievropske destruktivne agende, čiji je jedini cilj da destabilizuju Crnu Goru za potrebe zvaničnih Beograda i Moskve", navodi Striković.

Kako je dodao, kada se svemu tome dodaju mnogi drugi antievropski potezi, kao što je usvajanje nezakonitih odluka i podzakonskih akata (npr. kršenje Zakona o unutrašnjim poslovima), uredbi kojima se prekidaju mandati državnim službenicima, skandalozna imenovanja od kojih je na zgražavanje cijele javnosti u vrh ANB postavljeno lice povratnik u dvostrukom pokušaju ubistva, vrijeđanje civilnih aktivista i prijetnje zabranom rada medija, najavljeno kršenje sankcija Rusiji kroz neke poslovne aranžmane, onda su svakome jasni "evropski" bilansi ove Vlade.

"Temeljni ugovor, Otvoreni Balkan i popis, kao dio Vučićeve agende za destabilizaciju Crne Gore su sve vrijeme bili noseći stubovi osovine Abazović-SNP, čijim nametanjem kao ključnih tema u javnom prostoru je namjerno stvarana društveno polarizujuća klima kao idealan ambijent za destrukcije evropske agende. Vučićev cilj da zaustavi brzu traku Crne Gore ka EU je ostvaren, ali samo privremeno, jer će nakon skorih vanrednih izbora Crna Gora dobiti evropsku multietničku Vladu, ali lišenu bilo koje od Vučićevih izbornih kolona", poručio je Striković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније