Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Biljana Rovčanin, TVCG

05. 08. 2022. 06:41 >> 07:14
12

ODLUKE NA GLAVNIM ODBORIMA

Inicijatorima za smjenu Vlade fali pet glasova

Koliko će Vlada trajati znaćemo 19. avgusta, kada je pred poslanicima inicijativa za smjenu kabineta premijera Dritana Abazovića. I dok skoro sve partije koje nijesu potpisale inicijativu kažu da će o podršci odlučiti na stranačkim organima, Abazović poručuje da politički neće preživjeti dio partija koje su pokrenule smjenu Vlade. Bošnjačka stranka i Forca koje su podržale manjinsku Vladu i dio su nje, nijesu stavile potpis na inicijativu 36 poslanika DPS, SDP, SD, Liberalne partije i Demokratske unije Albanaca, za smjenu kabinetaAbazovića. Te stranke, kako je potvrđeno TVCG, još nijesu odlučile kako će 19. avgusta glasati u Parlamentu.

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić, kaže da će se ta stranka odgovorno odnijeti prema ovoj inicijativi.

"Mi ćemo u narednih desetak dana imati sjednicu Glavnog odbora, organi partije će razgovarati na ovu temu i nakon tih razgovora ćemo se izjasniti kako ćemo se odnijeti prema toj inicijativi", kaže Omeragić.

Inicijatorima za smjenu izvršne vlasti u Parlamentu fali pet glasova. I dok se u javnosti spekuliše da bi mogli računati na podršku Demokrata koji su bili najglasniji protivnici manjinske vlade, iz te stranke kažu da će i njihova odluka zavisiti od stava Predsjedništva partije.

Ni Demokratski front nije jasno saopštio da li će glasati za smjenu Vlade. Predlažu resetovanje odnosa parlamentarne većine od 30. avgusta i manjinskih naroda kroz formiranje tehničke vlade koja će pripremiti i organitovati vanredne parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore.

Ta ideja bliska je i Ujedinjenoj Crnoj Gori, a nakon što je razmotre stranački organi odlučiće i kako će glasati u plenumu.

Radnička partija i Prava Crna Gora juče su pozdravile potpisivanje Temeljnog ugovora, ali se nijesu odredile o podršci Vladi.

Abazović na jučerašnjoj konferenciji za medije, na pitanje da li je pregovarao sa opozicionim strankama o pružanju podrške njegovoj vladi, nije konkretno odgovorio.

"Ja ni jednu opciju ne bi isključivao. Definitivno sve opcije ostaju otvorene", poručio je kratko.

U inicijativi koju je potpisalo 36 poslanika navodi se da je potpisivanjem Temeljnog ugovora premijer stavio u prvi plan odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom i ugrozio evropski put Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније