Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković [ TVCG ]

08. 08. 2022. 06:35   >>  17:52 5

NEPOVJERENJE VLADI

DF očekuje dogovor prije 19. avgusta, Demokrate još ćute

Demokratski front (DF) čudi činjenica da na njihov poziv na resetovanje odnosa i formiranje tehničke vlade još nije stigao zvaničan odgovor. Ipak, očekuju to prije 19. avgusta, a na pitanje kako će se oni odrediti kada na dnevni red dođe inicijativa o nepovjerenju Vladi ne odgovaraju.

Iz Demokrata još ne žele da se oglašavaju, a iz SNP-a poručuju da prvo žele da vide šta će biti na sjednici Parlamenta, te ko će se i kako odrediti prema Temeljnom ugovoru. Iz URA-e, pozivaju DF da zajedno idu ka Evropskoj uniji, te da glasaju za članove Sudskog savjeta, na sjednici koja je zakazana za 16. avgust.

Skoro dvije sedmice prije sjednice Parlamenta, na kojoj će se glasati o nepovjerenju 43. Vladi - iz DF-a ne otkrivaju kako će se odrediti prema toj inicijativi, a kolegama iz parlamentarne većine od 30. avgusta poručuju da je dosta ekpserimenata, te da je najbolje rješenje resetovanje odnosa.

"DF je saopštio da ta parlamentarna većina plus nacionalne manjine treba da formiraju tehničku Vladu. I mislim da će to znati da cijene i gladjani i ostali politički subjekti. Očekujemo da se i prije 19. avgusta postigne taj politički dogovor", istakao je Milutin Đukanović, predsjednik Izvšnog odbora Nove srpske demokratije.

DF je, kaže Đukanović, napravio ustupak i umjesto političke kolegama ponudio Tehničku vladu. Do dogovora se, kaže može lako, što pokazuju brojni na lokalnom nivou.

"Mi smo pomalo već iznenađeni što niko od konstituenata SNP-a i URA-e još nijesmo dobili odgovor. Očekujemo u narednim danima da dobijemo veoma jasan odgovor", ističe Đukanović.

Iz SNP-a su za TVCG kazali da će se o DF-om prijedlogu izjasniti nakon sjednice 19. avgusta, a iz URA-e su ih sinoć pozvali da se svi zajedno okrenu evropskom putu Crne Gore, te da treba razmišljati i o sjednici koja je zakazana za 16. avgust, a na kojoj će se između ostalog birati članovi Sudskog savjeta.

"Mi smo uvijek spremni za dijalog ali mislimo da je prva stvar koju treba riješiti jeste upravo 16. avgust, da izaberemo članove Sudskog savjeta , da se onda posvetimo izboru sudija Ustavnog suda i izboru VDT-a. Avgust 16. je dobra prilika da svi pokažemo odgovornost i da svi dođemo do rješenja i da podrška bude i znad 54 poslanika koliko je potrebno", navodi iz Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.

"Treba učiniti sve da dođe do izbora, ali pošto smo vidjeli da taj proces nije transparentan , da nijesu postignuti određeni dogovori, ne bih ja taj 16 izdizao na taj nivo odlučujućeg, mnogo je važnije da se postigne dogovor unutar parlamentarne većine, ističe Đukanović.

Demokrate i dalje ne žele da otkriju dalje korake. Nedavno su pozdravili usvajanje Temeljnog ugovora sa SPC, a dok se čeka i njihov odgovor iz DF-a pozivaju sve da se , kako kažu, vrate narodnoj volji što podrazumijeva, kako ističu, ravnopravan tretman za sve vjerske zajednice, ne sa DPS-om i odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније