Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Ivana Popović, TVCG ]

09. 08. 2022. 19:58 >> 19:55
2

BROJNE OPCIJE

Neizvjestan ishod sjednice Skupštine 19. avgusta

Do sjednice Skupštine na kojoj će se poslanici izjašnjavati o povjerenju Vladi Dritana Abazovića dijeli nas još 10 dana. I dalje neizvjesno koji će biti ishod te sjednice.

Iako je prva naredna vanredna sjednica Skupštine zakazana za 16. avgust, o njoj gotovo da se i ne govori. Fokus je na onoj koja se održava tri dana kasnije, a na kojoj bi trebalo da se odluči o sudbini 43. Vlade. I dok je za neke 19. avgust dan D, drugi poručuju da nije, ali kako će se izjasniti svi poslanici, još nije poznato.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića potpisalo je 36 poslanika - DPS, SDP, SD, Liberalna partija, i DUA.

Za obaranje vlade trebalo bi im još 5 poslanika.

Računica je da URA i SNP neće glasati protiv izvršne vlasti u kojoj su njihovi premijer, potpredsjednici i ministri. Ukoliko manjine, koje nijesu potpisnice inicijative, Forca i Bošnjačka stranka, budu glasale za pad vlade, dolazi se do broja 40, tako da za većinu i dalje nedostaje jedan glas.

Poslanici Demokratskog fronta i ostali iz koalicije Za budućnost Crne Gore, osim SNP-a, koji je u vlasti, nijesu se izjasnili kako će glasati, ali njihova podrška inicijativi donijela bi potrebnu većinu. Tada za opoziv Vlade Dritana Abazovića ne bi bio potreban ni jedan glas partija manjina.

U slučaju da Demokrate i Demos na stranačkim organima odluče da obore izvršnu vlast, inicijativa partija okupljenih oko DPS-a imala bi podršku 46 poslanika.

Ako bi se izglasalo nepovjerenje Vladi, ona prelazi u tehnički mandat, do izbora nove ili vanrednih parlamentarnih izbora.

Ukoliko predstavnici parlamentarne većine formirane nakon 30. avgusta 2020. godine budu uzdržani prilikom glasanja, Vlada Dritana Abazovića neće pasti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније