Политика

[ М.М.Љ. / Р.Б. ]

13. 09. 2022. 14:19   >>  06:24 4

18. СЈЕДНИЦА

Влада усвојила ребаланс буџета

Влада је данас усвојила Предлог измјена и допуна Закона о буџету за ову годину као и предложене измјене Одлуке о задуживању Црне Горе.

Предлогом измјена и допуна Закона о буџету за ову годину планирани су расходи у износу од 2,69 милијарди eура и у односу на првобитни закон већи су 191,33 милиона еура или 7,7 одсто, прије свега усљед генерисања додатне потрошње мандаторног карактера, као и корекције очекивања када су у питању приходи буџета.

У односу на Закон о буџету, издаци текућег буџета увећани су 52,6 милиона на 1,07 милијарди, буџета државних фондова 97,96 милиона на 932,91 милион, трансакције финансирања 25 милиона на 353,97 милиона, резерве 18,2 милиона на 85,69 милиона, док је капитални буџет умањен 2,5 милиона на 239,97 милиона.

Приходи буџета у овој години пројектовани су у износу од 1,93 милијарде еура или 36 одсто бруто домаћег производа (БДП), што је у односу на првобитно планиране мање 3,7 милиона или 0,2 одсто.

Додатна потрошња односи се доминантно на недостајућа средства Фонда за здравствено осигурање 38,6 милион, затим 36 милиона за потребе Фонда пензијског и инвалидкосг осигурања (ПИО), као и недостајућа средства за зараде 28,5 милиона.

Усвојена је и измјена Одлуке о задуживању гђе се, умјесто 560 милиона еура недостајућих средстава у текућем буџету, сада планира 756 милиона еура. Умјесто првобитно предвиђеног задужења до 70 милиона еура, предлаже се да то задужење буде до 350 милиона.

Премијер у техничком мандату, Дритан Абазовић, најавио је да ће парламенту упутити захтјев да се ванредна сједница поводом тих аката одржи 28. септембра.

Ребаланс темељ финансија

Министар финансија Александар Дамјановић казао је да очекује једногласну подршку предлогу ребаланса буџета и новом задужењу. Умјесто предвиђеног задужења до 70 милиона еура, Министарство финансија предложило је да то буде до 350 милиона еура. 

"Предложили смо ребаланс као темељ укупних финансија и стабилно финансирање до краја године. Ово је подлога и за стабилно финансиранје за 2023. годину. Сходно ситуацији на финансијском тржишту сви морамо да се укључимо и без обзира на политичке статусе предложимо одржив буџет који ће поново бити у функцији грађана и привреде", рекао је министар финансија Александар Дамјановић. 

Предлогом о измјенама Одлуке о задуживању предвиђено је да се недостајућа средстава умјесто 560 милиона еура планирају на 756 милиона еура.

"Умјесто првобитне предложене и усвојене одлуке гдје је предвиђено задужење до 70 милиона еура, ми предлажемо да то задужење буде до 350 милиона еура имајући у виду постојеће депозите и све наше обавезе до краја године”, казао је Дамјановић.

Он је истакао је да су најважније измјене условљене верификацијом наслијеђеног стања које су за 20-ак недјеља колико раде наслиједили. Циљ је био да се уравнотеже приходи и расходи имајући у виду да је дошло до повећања расхода.

“То значи да су приходи буџета пројектовани на износ од 1,93 милијарде или 36 одсто бруто домаћег производа и у односу на првобитни план они су на укупним издацима од 2,69  милијарди или 191 милион еура већи него што су предвиђени будџетом. Тих 191 милион еура се препознаје и види јасно у буџету, оносно предлогу ребаланса, али ћу због јавности најкраће да поновим главне издатке који су новоконституисани и због којих се ради ребаланс”, казао је Дамјановић.

Дамјановић прво наводи недостајућа средства за здравствено осигурање, 36 милиона еура.

“Имајте у виду да смо скоро дали седам милиона из текуће резерве на рачун управо овог ребаланса и да један дио надомјештавамо са других позиција како бисмо дошли до четири милиона неопходних Фонду здравства због погрешног планирања”, казао је он.

Он је додао да 36 милиона за потребе Фонда ПИО.

“21 милион је у питању недостајућих средстава због повећанја пензија и 15 милиона због једнократних давања за помоћ пензионерима. То су минималне, испод просјечне пензије”, рекао је министар.

Дамјановић је казао да за сектор просвјете и здравства нора да се обезбиједи 28,5 милиона којих нема у буџету због повећанја зарада на основу законских рјешења која су почела са примјеном.  

Седам милиона потребно је Министарству рада и социјалног старања.

“Закон о обештећенју бивших корисница накнада за мајке троје и више дјеце. Такође нијесу обезбијеђена потребна средства. Примјена за остваривање права за подршку лицима која су била запослена у привредним друштвима у сектору рударске и металске индустрије шест милиона такође нијесу била обезбијеђена постојећим буџетом. Три милиона субвенција за послодавце који запошлјавају лица са инвалидитетом", казао је он и додао да недостаје 38 милиона еура за Управу за катастар и имовину за увећање државне имовине, куповином хартија од вриједности компанија, те 4,1 милион еура за Министарство одбране.

"Kада се сабере на расходној страни долазимо до цифара које су морале бити планиране, а биће сада ребалансом. Усљед такозваних приједлога, односно пројектованих прихода од 54 милионе еура на бази закона који нису ни предложени, а неки нису ни донешени, ускраћени смо тих средстава", истакао је Дамјановић.

Забиљежен и пад пореза на доприносе у износу од 52 милиона еура, пад акциза и акцизних прихода за више од 20 милиона еура, само у домену смањења акциза на гориво због чега, како је рекао, грађани Црне Горе плаћају најјефитније гориво у региону. 

Абазовић: Мислим да ће одлука бити једногласна

Премијер Дритан Абазовић казао је да ће ребаланс омогућити да се осјећамо комотније.

“Лоптица ће бити пребачена код посланика, они дају крајњи суд. Лично мислим да ће одлука бити једногласна”, казао је Абазовић.

Истакао је је да је току љетње сезоне остварено 15 милиона еура више у односу на 2019. годину, када је у Црној Гори боравило више људи.

“Таксе смо увели супер богатим људима, који користе супер јахтама. Морали ићи системом правичности, помоћи ономе ко нема. Нисмо остварили приходе тамо гдје није било законских рјешења”,истакао је Абазовић.

Он је нагласио да нас очекује тешка јесен и тешка зима.

“Постоје пројекције да ће социјални немири да дођу и у земље Европске уније, да ће енергетска криза да донесе велика таласања политичка. Све што тражимо је да имамо систем који може да ради у компликованим условима, али са смањеним тензијама”, казао је он.

Објаснио је да ће се новац емитовањем обвезница и код комерцијалних банака у Црној Гори.

“Услови за подизање кредита сада су гори него прије шест мјесеци или годину, а један од разлога је и пад владе “, казао је премијер.

Дамјановић: Накнаде за новорођенчад још једно лажно обећање

Министар рада и социјалног старања Адмир Адровић казао је да очекује активирање обећаних накнада за новорођенчад након усвајања ребаланса.

Дамјановић је одговорио да су спремни да ту обавезу измире на законит начин у мјери у којој је то могуће, јер је ријеч о, како је рекао, лажном обећању које их је сачекало.

"Неко је дао лажно обећање марта/априла ове године, иако није спровео елементарне поступке као законски основ, јер је морао претходно да измијени и допуни Закон о социјалној и дјечијој заштити", навео је Дамјановић.

Јоковић: Озбиљни људи да раде избиљне послове

Потпредсједник Владе Владимир Јоковић казао да тренутном буџету фали 1,95 милиона еура за старачке накнаде. Истакао је да је ова влада показала да озбиљни људи треба да раде озбљне послове.

“А популистичке приче и популизам служе онима који су дошли ни од куда као вајни експерти, а сада шетају незапослени, не знам јесу ли се пријавили на Биро рада”, рекао је Јоковић.

Оџић: Сасјећи популизам у коријену

Представник Министарства капиталних инвестиција Петар Оџић казао је да се популизам мора сасјећи у коријену, те да 40 посланика најмање упозорило да ће доћи до овога прије него што је буџет усвојен.

“За посљедицу, сада имамо са 70 милиона еура, задужење од 370 милиона", рекао је Оџић.

За њега су пројектовани приходи од 54 милиона еура "кривична договорност, и лудост и храброст".

Бошковић и Коњевић политички задужени за дестабилизацију

Абазовић је казао да је фотографија са наводним власником цигарета које су заплијењене у Бару коју је објавио министар одбране Рашко Kоњевић, настала након 30. августа 2020. када се, како је рекао, сликао са стотину људи.

“Не знам ко је господин, да ми је брат рођени. Ко год је радио криминалне активности, ја ћу да га пријавим. Зашто сам ја пошао у тужилаштво: Ако неће бријег Мухамеду, Мухамед ће бријегу. Ако Рашко Kоњевић неће - није проблем, премијер ће”, казао је Абазовић.

Он је оптужио бившег и актуелног министра одбране Предрага Бошковића и Рашка Коњевића да су политички задужени за дестабилизацију. Казао је да ће се Бошковић ускоро наћи у новој афери и да он зна да ће се ускоро наћи у проблему.

“Бивши министар се боји да га се сопствена партија не одрекне“, казао је Абазовић.

 

 

Пратите нас на

Коментари 4

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије