Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

15. 09. 2022. 11:11 >> 11:43
5

DEMOKRATE

URA, SNP i CIVIS ucjenjuju kako bi spriječili dogovor

Demokratska Crna Gora saopštila je da čine posljednji ustupak i da se odriču i bezbjednosnog sektora u 44. Vladi Crne Gore. Navode i da GP URA, SNP i CIVIS traže da u novoj vladi imaju 12 ministara, odnosno više ministara nego što imaju poslanika. Demokrate u saopštenju za medije navode da je to ucjena, te da je jedini cilj tih političkih partija da do dogovora ne dođe.

“Jasno je da grupacijama koje imaju po devet poslanika, kao što su Demokrate, Nova i zajedno URA, SNP i Civis, pripada isti broj ministarskih mjesta, npr. po pet. Ovaj princip, sadržan je u Sporazumu kojeg su zaključili poslanici stare parlamentarne većine. Saglasno tom Sporazumu URA i SNP nemaju pravo na premijera i predsjednika Skupštine, tako da se ne mogu odreći onog što im ni po čemu ne pripada”, poručuju Demokrate u saopštenju.

Kažu i kako su čili nevjerovatne zahtjeve GP URA, SNP-a CIVIS-a.

“Čuli ste nevjerovatne zahtjeve da URA, SNP i CIVIS, kojima maksimalno može pripasti npr. pet ministarskih mjesta traže 12 ministara, odnosno više ministara nego što imaju poslanika i apsolutnu vlast sa 10% podrške u biračkom tijelu. Umislili da su na izborima osvojili 51% glasova”, navode Demokrate.

Demokrate ističu da se to zove ucjena.

“A, zašto ucjenjuju? Pa da se ne bi dogovorili. To je jedini cilj ove grupacije. Onaj koji pristaje na ucjene neka pokloni GP URA onoliko ministara koliko želi pokloniti. To je stvar tog političkog subjekta”, navode Demokrate.

Kažu i da su spremni na zajednička odricanja u korist parlamentarnih manjinskih partija.

”I na kraju, pored odricanja od funkcije premijera i funkcije predsjednika Skupštine i drugih ustupaka, činimo naš posljednji ustupak: odričemo se bezbjednosnog sektora u 44. Vladi Crne Gore, za kojeg drugi učesnici tvrde da je isti najznačajniji dio Vlade, a sve sa ciljem da pregovori, a ne ucjene, uspiju”, zaključuju Demokrate.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније