Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Б. [ Mina ]

20. 09. 2022. 21:02 >> 21:18
8

RADULOVIĆ

"Đukanović nije prekršio Ustav"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbijanjem da za mandatara predloži lidera Demosa Miodraga Lekića nije prekršio Ustav, kazao je advokat Veselin Radulović.

Radulović je agenciji MINA kazao da misli da Đukanović nije u obavezi da razmatra današnji, naknadni dopis podrške Lekiću koji je potpisao 41 poslanik, jer smatra da bi takvom improvizacijom predsjednik države kršio Ustav.

On je rekao da prema članu 95 tačke pet Ustava, predsjednik predlaže Skupštini mandatara nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini.

"U konkretnom slučaju, predsjednik je obavio razgovore sa predstavnicima koji su se odazvali njegovom pozivu", rekao je Radulović.

Prema njegovoj ocjeni, predstavnici političkih partija koji su odbili da se odazovu pozivu predsjednika postupili su neozbiljno i neodgovorno.

"Zato predsjednika ne obavezuje njihov poziv i zahtjev upućeni posljednjeg dana roka propisanog Ustavom, da Lekić bude predložen za mandatara", rekao je Radulović.

On je kazao da Ustav ne propisuje šta se dešava ako predsjednik u propisanom roku ne predloži mandatara.

"Ali logično je da, kada ne postoji jasna većina za formiranje vlade, onda bi Skupština trebala da donese odluku o skraćenju mandata", kazao je Radulović.

Međutim, kako je dodao on, političke partije i njihovi lideri ne samo da često ne postupaju logično, već bez posljedica često krše i Ustav.

"U tom slučaju mislim da bi trebalo analogno primijeniti član 92 stav jedan Ustava po kome se Skupština raspušta ako ne izabere Vladu u roku od 90 dana od kada je mandatar predložen", naveo je Radulović.

Tako bi, prema riječima Radulovića, u slučaju nedonošenja odluke o skraćenju mandata, Skupštini mandat po sili Ustava trebalo da bude skraćen u drugoj polovini decembra.

"U krajnjem, još jednom se pokazalo da su stranački interesi, borba za čuvanje trenutnih funkcija i pokušaj obezbjeđivanja novih, kao i lične ambicije i apetiti lidera političkih partija, bili ispred javnog interesa", smatra Radulović.

On je rekao da su nivo neodgovornosti i konstantna međusobna ucjenjivanja, uslovljavanja i trgovina svim pitanjima od značaja za građane i državu, odavno postali nepodnošljivi I, kako je dodao, javno pokazuju da su građani taoci partitokratije i političke korupcije.

Upitan da li Đukanović ima obavezu da razmatra naknadno dostavljanje predloga za mandatara sa 41 potpisom podrške, Radulović je rekao da bi takvom improvizacijom prema njegovom mišljenju, predsjednik države kršio Ustav.

"Mislim da nema obavezu, ni mogućnost da to uradi jer je prošao Ustavom propisani rok za predlaganje mandatara. Takvom improvizacijom predsjednik bi, po mom mišljenju, kršio Ustav", zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније