Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

22. 09. 2022. 10:37 >> 06:36
15

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Ustavni sud nije prepreka za izbore, Parlament na potezu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je njegova odluka da ne prihvatiti kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara u skladu sa Ustavom. Kazao je i da to što nemamo Ustavni sud nije prepreka za održavanje lokalnih izbora 23. oktobra i poručio je da će, kao i do sada, slijediti Ustav Crne Gore, te da je sada sve na Skupštini.

Nakon što je većina propustila priliku u Parlamentu da na ustavan način kandiduje mandatara, danas je u situaciji da bira ili će skratiti mandat i stvoriti uslove za održavanje izbora ili će nastaviti da se kao u prethodnih mjesec dana bavi malim političkim igricama određenih paralementarnh partija. Time bi kreirali jedinstvenu političku situaciju u čitavom svijetu - da imamo navodno legitiman parlament i istovremeno nelegitimnu vladu da to traje u nedogled", kazao je Đukanović u Budvi, nakon konferencije načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje u Budvi.

Naveo je i da će se 30. septembra, za kada je predložio sjednicu, vidjeti ima li većine koja odgovorno brine o nacionalnim interesima. 

"Mi danas imamo ozbiljno devastiran sistem u Croj Gori - kako javnih finansija, tako ekonomije, vladavine prave, institucija i imamo pogoršan međunarodni ugled, što nam nije u interesu...  Moramo doći do odgovornog upravljanja u državi, za što su zadužene institucije, a ponajprije odgovorna Vlada", kazao je Đukanović. 

Na pitanje o održavanju lokalnih izbora i stanju u Ustavnom sudu, predsjednik je kazao da te dvije stvari nijesu međusobno uslovljene. 

"Zašto ga nemamo treba pitati one koji su sve radili da nemamo ni funkcionalan Ustavni sud i da imamo disfunkcionalne institucije. Ja mislim da su to radili i rade oni koji postupaju u interesu nekih drugih država, a interes tih država je da Crna Gora bude disfunkcionalna i da nestane sa puta evropskih integracija", poručio je Đukanović. 

Ustav, dodaje on, nalaže da jednom u četiri godine imamo izbore, prema tome mi treba da organizujemo izbore i oni treba da se održe 23. oktobra i oni će se tada održati.

"U međuvremenu ćemo raditi u namjeri da izberemo sudije Ustavnog suda da bi ta institucija postala funkcionalna. Ako se to u ne dogodi i ako strategije destrukcije prevlada nad odgovornošću, onda imamo odgovor i na ta pitanja. Visjećemo da li se neko žalio Ustavnom sudu, onda možemo sačekati sa konstituisanjem vlasti i dok se ne odluči o validnosti žalbe na temelju onoga što su rezultati volje građana na izborima. Nećemo dozvoliti da se parališe sistem, što je očigledno intencija nekih", istakao je Đukanović. 

Na pitanje o raspisivanju izbora i pravnim mehanizmima, predsjednik je kazao i da oko sebe ima tim kompetentnih pravnika, specijalista za ustavno pravo.

"Oni mi neće dati da pogriješim ni iako se nađem u toj situaciji 30. spetembra. Kao što znate, tamo se predviđa i mogućnost donošenja ukaza o raspouštanju Parlamenta u određenim uslovima, ali upravo je u tim detaljima suština. Siguran sam da ćemo doći do rješenja koje će poštovati slovo i duh ustava",  zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније