Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

17. 10. 2022. 16:22   >>  16:23

ĐUROVIĆ - KUN

Crna Gora i Kina da unapređuju bilateralne odnose

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa novoimenovanim ambasadorom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Fan Kunom i kazalada dvije zemlje kontinuirano unapređuju bilateralne odnose.

"Govoreći o spoljnopolitičkom kursu naše zemlje,  Đurović je naglasila da je pored kredibilnog članstva u NATO alijansi, Crna Gora posvećena integraciji u EU kao primarnom strateškom spoljnopolitičkom cilju. U sadržajnom razgovoru, predsjednica je podijelila stav da Crna Gora ostaje privržena ''principu jedne Kine'', uz naglasak da se naša zemlja ne miješa u unutrašnja pitanja drugih država", navodi se u saopšenju Skupštine.

Đurović je, kako piše u saopštenju, naglasila da od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crna Gora i NR Kina razvijaju stabilne odnose, bazirane uglavnom na ekonomskim osnovama, a saradnja se odvija kroz Mehanizam saradnje NR Kine i zemalja Centralne i lstočne Evrope i u okviru lnicijative „Pojas i put“.

"U tom smislu, naročit akcenat je stavila na najznačajniji i najkrupniji infrastrukturni projekat, prvu dionicu autoputa Bar-Boljare, konstatujući da ovaj impozantan ekonomski projekat predstavlja simbol trajnog prijateljstva između dvije države. Takođe, ukazala je na važnost projekta rekonstrukcije na dionici pruge Kolašin-Kos, kao i rekonstrukcije mosta na Tari", navodi se u saopšenju.

Dodaje se da je u kontekstu sveukupne bilateralne relacije, Đurović naglasila i značaj kooperativnosti u segmentu turizma, poljoprivrede, kulture i obrazovanja.

"S tim u vezi, ona je zahvalila na solidarnosti i podršci NR Kine u doba pandemije Kovid 19, koja je iskazana kroz vrijedne donacije vakcina protiv ove bolesti. Konstatujući da dvije zemlje baštine tradicionalno dobre odnose, ambasador Kun je iskazao spremnost da tokom svog diplomatskog mandata nastavi da predano radi na unapređenju saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa. On je istakao da NR Kina odlučno podržava Crnu Goru u procesu integracije u EU, naglasivši da se bilateralni odnosi zasnivaju na međusobnom poštovanju, povjerenju i nemiješanju u unutrašnja pitanja", piše u saopštenju.

Navodi se da je ambasador Kun zahvalio Crnoj Gori na dosljednosti u pogledu pružanja podrške „principu jedne Kine“ i naglasio da postoji mnogo prostora za saradnju između dvije države, koji treba iskoristiti.

"Tokom razgovora, Kun je prenio pozdrave predsjednika Svekineskog narodnog kongresa Li Žan Šua i podijelio očekivanje da će komunikacija i saradnja sa Skupštinom Crne Gore biti intenzivirana u narednom periodu. Na današnjem sastanku razgovarano je i o nedavno održanom 20. kongresu Komunističke partije Kine, kojom prilikom je ambasador Kun upoznao predsjednicu Skupštine sa ključnim porukama Kongresa", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније