Политика

А.М. [ Р.Б. ]

21. 10. 2022. 23:59   >>  00:03 33

СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ

Разријешени Кривокапић и Коњевић, без већине за судије Уставног суда

Црногорски парламент разријешио је министра одбране Рашка Коњевића и министра вањских послова Ранка Кривокапића гласовима 41 посланика. За избор судија Уставног суда није било потребне већине од 54 посланика.

Посланици ДПС-а, СД-а, СДП-а и Либералне партије нијесу присуствовали гласању. 

Раније је на предлог предсједнице Скупштине Данијеле Ђуровић допуњен дневни ред тачком о о иницијативи премијера у техничком мандату Дритана Абазовића за разрјешење Коњевића и Кривокапића. За допуну дневног реда гласао је 41 посланик.

"Не може се дозволити Ђукановићу да се вануставно понаша"

Премијер Владе у техничком мандату Дритан Абазовић је казао да се не може дозволити Ђукановићу да се вануставно понаша. 

"Ми треба нову Владу да добијемо што прије. Ми не можемо да будемо више у овом вакууму, и подршка за такво законско рјешење постоји", казао је Абазовић одговарајући на питање Кнежевића хоће ли подржати Закон о измјенама и допунама Закона о предсједнику.

Гворећи о хапшењу свештених лица о којима је Кнежевић говорио, казао је да ће све податке о томе размотрити на сједници Савјета за националну безбједност, почетком наредне седмице. 

Додао је да вјерује да је "ДПС на кољенима". 

"Ко вас је клео није дангубио"

Лидер ДНП-а Милан Кнежевић поручио је Абазовићу и његовој Влади да "ко вас је клео није дангубио".

"Упозоравали смо вас да не идете са Ранком Кривокапићем и Милом Ђукановићем", казао је Кнежевић.

Он је рекао да је до цијелог "спектакла", дошло јер је Абазовић дозволио да Коњевић на чело АНБ-а постави "агента ЦИА - е Сава Кентере који "је требало да вас ухапси прије десет дана".

Према његовим ријечима, Коњевић и Кривокапић су заједно са Савом Кентером приватизовали АНБ.

Кнежевић је казао да је циљ Кентере, између осталог, био и хапшење свештеника СПЦ у манастирима, "и да на тај начин докаже тезе о утицају Србије и Русије". 

Кнежевић је питао Абазовића хоће ли  УРА гласати за Закон о измјенама и допунама Закона о предсједнику. 

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић позрдавио је иницијативу за смјену Кривокапића и Коњевића.

"Ми смо од првог дана против концепта Кривокапића и Коњевића. Жао ми је што та иницијатива није дошла прије. Иако поздрављам овај чин, морам да кажем да је 42. Влада уз многе мане, које увијек иду након 30 година мафије и криминала била много боља Влада", поручио је Милачић.

Додаје да не постоји разлог због којег не треба да разријеше вечерас Коњевића и Кривокапића.

"Ваша Влада једино не може да распусти Скупштину. Све остало може", казао је Милачић.

"Иницијатива о разрјешењу фарсична"

Посланик Демократа Момо Копривица казао је да док су Демократе рушиле, УРА је ДПС враћала на позиције одлучивања.

"Мислим да је ова иницијатива о смјени Кривокапића и Коњевића еквивалентна иницијативи за спаљивање цигарета. И као што је она фарсична, тако је и ова. Кривокапић и Коњевић су политичари са којима је срушена изборна воља од 30. августа. Са њима је разријешен предсједник Парламента Алекса Бечић, и 42. Влада Здравка Кривокапића. То су политичари којима је побјегао Радоје Звицер и Љубо Миловић", казао је Копривица.

Он се пита, да ли је могуће да је неко ко је био за смјену режима ДПС-а мислио да са "овим људима може да спроведе реформе".

"Влада треба да буде изабрана дио краја новембра ове године"

Посланик ДФ-а Предраг Булатовић је поручио Абазовићу да је он био на челу Владе која је понизила изборну побједу, и подсјетио на ријечи Драгана Ивановића (СНП) да је СДП у Владу ушао под притиском ЕУ.

"Ја ћу ноћас са задовољством да гласам за смјену Коњевића и Кривокапића, који никада нијесу ни требали да буду дио Владе", казао је Булатовић.

Додао је да је Влада са Абазовићем на чеку потегла низ неуставнх потеза укључујући изгласавање о Зети као самосталној општини, одлагању избора итд.

Додаје да је прије ових тачки требао да буде изгласан Закон о измјенама и допунама Закона о предсједнику.

"Влада треба да буде изабрана дио краја новембра ове године", поручио је Булатовић.

Један од лидера ДФ-а Андрија Мандић се осврнуо на чињеницу да предсједник ДПС-а и државе Мило Ђукановић није говорио на завршној конвенцији Коалиције "Сви за наш град"у Подгорици.

"Он је све њих окупио, ставио на заједничку листу, како би сви они изгубили умјесто њега", казао је Мандић.

"Услијед лошег изборног резултата ОИК у којима ДПС има већину неће признати резултате

Премијер Абазовић је казао да је обавеза Владе била да повећа позорносто потенцијалним нестабилностима након локалних избора у недјељу.

"Према оперативном операцијама, услијед лошег изборног резултата, Општинске изборне комисиј у којима ДПС има већину неће признати резултате. Ту ће морати да реагује држава", казао је Абазовић. 

Додао је да је поносан што је он потписао Темељнни уговор са Српском православном црквом.  

"Јасно да Влада може да покрене иницијативу за разрјешење министара"

Миодраг Лекић обратио се у име посланичког клуба "Демократе - Демос, Мир је наша нација", и казао да је јасно да Влада може да покрене иницијативу за разрјешење министара, те да ће је подржати.

"Подржавам што је речено да морамо одржати институцију Скупштине, са јасним односом мањине и већине. Иницијатива предсједника државе о скраћењу мандата Скупштине неће проћи, нити Ђукановић има такве надлежности. Покушаје узурпације нећемо дозволити", казао је Лекић.

Он је поручио да "ако је тачно да министар вањских послова шаље мрежи дипломата његову верзију о ситуацији у Црној Гори, ту морамо имати неки исход. Или да премијер и остали напусте Владу па да је ова два министра воде, или да се смијене". 

Навео је да је очекивао да ће Коњевић и Кривокапић сами напустити Владу након потписивања Темељног уговора. 

Ивановић: Гласаћемо за разрјешење министара

Драган Ивановић (СНП) поновио је да је на  у Црној Гори на дјелу велика опструкција од стране ДПС-а.

"Та опструкција је толико видна  и пристутна. што се види и вечерас овдје. Коњевић и Кривокапић међународној заједници шању поруке да Црна Гора не иде ка Европској унији. Ми смо били изричити да у 43. Владу не уђу кадрови СДП-а и СД-а, али притисак међунароне заједнице био је велик", казао је Ивановић.

Додао је да ће клуб СНП-а гласати за разрјешење двојице министара. 

Мандић: Вечерас присуствујемо враћању изборне воље

Један од лидера ДФ-а Анадрија Мандич казао је да "ми вечерас присуствујемо враћању народне воље, тако што ћемо оне који су залутали у Владу, уз, морам рећи,  помоћ мандатара Абазовића, смијенити".

Према његовим ријечима, Абазовић и лидер СНП-а Владимир Јоковић су након сарадње са ДПС-ом у последњем тренутку успјели да се извуку. Мандић је честитао Абазовићу на храбрости да се "извуче из загрљаја ДПС-а".  

" Добро је што смо ресетовали односе, и кроз коректни политички споразум који смо потписали у септемнбру, и да ћемо формирати Владу која ће осликавати народну вољу од 30. августа", казао је, између осталог, Мандић. 

Тражио је од Абазовића да појасни шта је мислио када је говорио о потенцијалној дестабилизацији у недељу. 

Мандић је додао је Скупштина Црне Горе једина функционална институција у Црној Гори. 

"Намјера да се не изабере ниједан члан Уставног суда како би се дошло у изборни вакуум"

Предсједник Владе Дритан Абазовић упутио је апел да се изаберу чланови Уставног суда Црне Горе. 

"Макар једног члана да изаберемо да би одблокирали институције", казао је Абазовић. 

"Тачно је да је 19. августа изгласано неповјерење Влади, члиме је Влади престао мандат. Али до избора нове, ми обавњамо све своје функције. Да смо у међувремену изабрали ниву владу, ова иницијатива би имала много мањи смисао. Због потеза предсједника Ђукановића, ми смо дошли у ситуацију да предложимо разрјешење", казао је Абазовић. 

Он је поручио да Устав не препознаје институт техничке Владе. 

"Навијам да се изабере нова Влада(...) и да све институције раде у пуном капацитету", поручио је Абазовић. 

Поручио је да Коњевић и Кривокапић немају право да злоупотребљавају своје позиције. 

"Ако неко мисли да спољну политику ЦГ треба да прилагоди одбраниЂукановића, обасипањем међународне заједнице нетачним информацијама, сматрам да је то потпуно непримјерено. Министар одбране није предузимао оно што се од њега очекивало", казао је Абазовић

Казао је да је намјера да се не изабере ниједан члан Уставног суда, како би се дошло у изборни вакуум. 

"Позивам све да будемо мудри и сталожени, и да кажем да свака намјера дестабилизације државе од стране структура коју предлажем за разрјешење неће бити омогућена", казао је Абазовић и позвао грађане да се слободно изјасне на локалним изборима.

"Дајте Славени више се договорите"

Генци Ниманбегу пита се да ли су посланици достојни функције коју су добили од грођана, те да је ово најгоре вријеме за избор судија Уставног суда. 

"И ово ноћас ће пропасти, јер немамо двије трећине. Моје лично упорно залагање, већ годинама ме треја да користим једну реченицу. Дајте Славени више се договорите. Вашим чињењем и нечињењем чините лоше. Губимо године", казао је Ниманбегу.  

Лекић: Покушај спашавања Мила Ђукановића

Миодраг Лекић казао је да ће гласати за чланове Уставног суда, а да је по сриједи прозиран покушај ДПС-а да сачува предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

"Ја видим да се ради о операцији спашавања Мила Ђукановића. Операција је да нема Уставног суда. Он је Устав кршио у неким измишљеним правилима, и ово што се ради веома је прозирно. Циљ је и постизање хаоса, и веома је провидна операција која се овдје одвија. Нећемо пристати на то, пружићемо отпор", казао је Лекић и додао да је циљ стицање утиска да једино функционише институција предсједника државе.

И Лекић је позвао колеге које су напустиле сједницу да дођу и да се изабере макар један члан Уставног суда. 

Мустафић: Међу кандидатима нема припадника мањинских народа

Суљо Мустафић испред клуба Бошњачке странке казао је да јесу важне ЕУ интеграције али је важнији мултиентички склад у Црној Гори.

"У закону о Уставном суду пише да предлагачи воде рачуна о сразмјерној заступљености припадника мањинских народа. Ниједан од припадника мањинских народа упркос импресивним биографијама нијесу завриједили пажњу и добили проходност на Уставном одбоиру", казао је он и казао да је ова Влада наставила "етничко чишћење" кадрова из редова мањинских народа.

Казао је да је чињеница да међу кандидатима за судије нема припадника мањинских народа "удар у темеље Црне Горе". 

"Ми ћемо се залагати да будемо поборник даљњег дијалога о овим питањима", поручио је Мустафић. 

Радуловић: Нема бољитка док не будемо реформатори

Посланик ДФ-а Бранко Радуловић казао је да смо таоци хоботнице која је створена прије 30 година.

"Истина је да ми за двије годуне нијесмо били мудри и сложни да демонтирамо хоборницу. Уставни суд, док не наравимо реформе, никад се неће изабрати са 54 посланика. Зато што је створена партитократска интересна љуштура, чији је једини циљ да сачувају свој интерес", казао је Радуловић.

Поручио је да неће доћи до промјена у земљи док "ми из августа 2020. не постанемо реформатори, а остали не прођу кроз чистилиште". 

Јелушић: Ако не изаберемо чланове Уставног суда ЦГ није за Европску унију

Посланица УРЕ Божена Јелушић казала је да је Црна Гора од 2016. године заглављена на броју 41. 

"Вечерас имамо могућност да одблокирамо Уставни суд. Може се десити да не изаберемо ниједног члана Уставног суда. То је страшна порука. То је порука да ова земља није за ЕУ. Ту је одговорност на обје стране политичког спектра. Овим односом смо показали ко је заиста у овом парламенту да се одблокира судска грана власти, и да се испуни захтјев Европске уније", казала је Јелушић.

Јелушић је казала да очекује од Клуба ДПС-а да се иабере макар један члан Уставног суда. 

"Иначе заслужујемо да све нас из Парламента народ метлом помете", казала је Јелушић. 

Поручила је да ће посланици УРЕ гласати за сва четири предложена члана за судије Уставног суда. 

"Апелујем на колеге из ДПС-а  и осталих партија да помогну", казала је Јелушић.

Мартиновић: Циљ изазивање правног хаоса

Посланик Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић казао је да је  тај политички субјект у свим приликама давао пуни допринос да се одблокира Уставни суд.

"Ако ко има потпуно право да говори о овој теми онда су то Демократе, јер је ДЦГ приликом и првог круга гласања на Уставном одбору дала пуни допринос да се одблокира једна од најважнијих институција. Ми смо у свим ситуацијама дали пуни допринос", казао је Мартиновић.

Додао је да њихови политички опоненти напуштањем сједнице имају интенцију да изазову правни хаос у земљи.  

"Њима то одговара због пораза који их очекује на локалним изборима", казао је Мартиновић и додао да се ДПС најбоље сналази у хаосу. 

"Плашим се да су неки већ унапријед планирали да ову институцију блокирају, да би након пораза у недјељу изазвали правни хаос", поручио је Мартиновић. 

Он је додао да су неки политички субјекти само декларативно орјентисани ка Европској унији. 

"А када треба да се то докаже на дјелу, ево видимо, њих вечерас овдје нема", казао је Мартиновић.

Ивановић: ДПС врши опструкције да би се власт показала као неспособна

Шеф Посланичком клуба СНП-а Драган Ивановић казао је да се чини да су изабрани четворо најбољих са конкурса за судије Уставног суда.

"Њихова радна и животна биографија је до те мјере квалитетно да ми се чини да нико не може приговорити неком од њих".  навео је Ивановић.

Додао је да ДПС врши опструкције да би се власт показала као неспособна. 

"Већ дуги период ради се опструкција како би се Влада и остали показале као неспособне. Та великао пасност да би Уставни суд у пуном капацитету могао да доведе у пуитању одлуке предсједника државе, и Уставни суд који би у овом моменту могао да одлучи да ли је Ђукановић у више наврата прекршио Устав. Кандидати су задовољили форму да се вечерас гласа овдје", поручио је Ивановић.

Кнежевић: ДПС и Ђукановић неспремни за реформе у правосуђу

Посланик ДФ-а Милан Кнежевић казао је да је по сриједи једна од најапстрактнијих сцена свих парламената.

"У овом тренутку не можемо утврдити да ли више криминалаца имамо у црногорском правосуђу или у Спужу. Постаје извјесно да ће нам требати да прије саградимо нове затворске капацитете него вртиће и болнице. Док се у ДПС-у позивају на Европу и Брисел и оптужују ДФ да све врије опструира реформе у правосуђу, желим да пренесем поруку да су посланици ДПС-а и сателити напустили засиједање и ово је вјероватно једна од најапстрактнијих сцена свих парламената, да актуелна већина блокира Парламент и не жели да одблокира правосуђе", казао је Кнежевић.

Додао је да једино ДПС и Мило Ђукановић нијесу спремни за реформе у правосуђу, јер ће те промјене и "Ђукановића и велики број функционера шаље пред Тужилаштво".

Он се обратио и шефици Делегације ЕУ у црној Гори Оани Кристини Попи.

"Видите ли, госпођо Попа да је ДФ права Европа. Иза овог потеза ДПС-а стоји озбиљан руски малигни утицај, са наглашеним великосрпским наративом", поручио је Кнежевић.

Позвао је посланике ДПС-а да се врате у парламент и да гласају за макар једног судију Уставног суда. 

"Оно што смо чули од Живковића данас веома је опасно за уставни поредак", казао је Кнежевић. 

 Кордић: Обимне професионалне биографије кандидата

Предсједница Уставног одбора Симонида Кордић подсјетила је да је Уставни одбор предложио да се за судије Уставног суда изаберу Снежана Арменко, Илија Вукчевић, Јадранка Новаковић и Јелена Ружичић.

"Они имају обимне професионалне биографије", казала је Кордић.

Суљо Мустафић, посланик Бошњачке странке казао је да је на данашњој сједници прекршен Устав Црне Горе. 

"Ми нећемо гласати за овакав предлог", казао је он.

Генци Ниманбегу апеловао је на све политичке субјекте да покрену дијалог о рјешавању горућих питања. 

"Акт о којем би требали гласати нема легитимитет. Стога ја не желим да гласам о таквом акту, и ако буде 41 глас за, ја ћу бити против. Кворум нећу дати. То је јасан мој однос о Уставу, и законитости. То је моје изјашњење",  казао је он. 

Предсједница Скупштине Данијела Ђуровић дала је паузу за одржавање Колегијума.

Бечић: Ово прераста у трагикомедију

Алекса Бечић (Демократска Црна Гора) казао је да данас свједоче "трагикомичном ријалитију".

"Био је договор да се кратко окупимо и гласамо за судије Уставног суда. Извињавам се грађанима на свему чему су свједочили данас и позивам да се вратимо међусобно поштовање. Ово прераста у трагикомедију", оцијенио је предсједник Демократа и додао да је све прерасло у трагикомедију када је прекршена воља грађана са избора 20. августа 2020. године, изгласавање Зетских закона, итд...

Данас се, како је навео, сукобављају групације које су се ујединиле и организовале када је њега требало смијенити са мјеста предсједника Скуптине, изгласале Владу Абазовића, повјерење предсједници Скупштине...

Истакао је да Демократе немају дилеме:

"Гласали смо против свега што је супротно 30. августу. Тако ћемо гласати и о Коњевићу, Кривокапићу...", казао је Бечић и позвао грађане да масовно гласају у недјељу.

Булатовић: Највећи легитимитет Ђуровић 

Предраг Булатовић (ДФ) казао је да Ђуровић тренутно има највећи легитимитет у држави.

"Коњевић и Кривокапић нијесу ни требали да буду у Влади. Немам проблем да то уђе у дневни ред и да гласам, али сам забринут да ли је то у складу са Уставом. Прича о политици и програму Владе - која политика, који програм...? Они немају већину. Зашто ћу подржати Ваш приједлог? Јер Рашко и Ранко не треба да буду у Влади", навео је он. 

Што се правног дијела тиче, Булатовић се, како је рекао, ослања на оно што каже предсједница Скупштине. 

Посланик ДФ-а је поновио да нема ништа против да гласа за смјену Кривокапића и Коњевића, уколико то Ђуровић стави на дневни ред.

"Једва чекам да усвојимо закон о предсједнику, ту ће се видјети ко је искрен, ко није", поручио је он.

Ђуровић је одговорила Булатовићу:

"Као неко ко је посланик са најдужим стажом, вјерујем да знате да Вам ја нећу сугерисати како ћете се изјаснити. Такође, тако ћете одлучивати и да ли ће нешто учи у дневни ред или не. На вама је да одлучите како ћете гласати."

У коментару на изјаву Ђуровић, Булатовић је казао да од фебруара, са колегама из ДФ-а, води политичку борбу против уставног насиља. 

"Налазимо се на дну уставности и законитости. Мој политички став је да Кољевић и Кривокапић нијесу ни требали да буду у Влади."

Булатовић је подсјетио и на 41 потпис  за смјену предсједника Мила Ђукановића.

"Госпођа Ђуровић је нама вратила иницијативу коју је оцијенила неуредном", рекао је посланик ДФ-а. 

Аднан Стриковић (СДП) реплицирао је Булатовићу:

"Јасно ми је зашто су вама проблем Кривокапић и Коњевић, све што су они радили у Влади је у супротности са вашим програмским циљевима - чување суверенитета и интегритета државе, вањска политика за коју је ЕК рекла да је једна од ријетких ствари коју је урадила 43. Влада... Ви сте давно ријешили да урадите нешто што је у супротности са Уставом, законом... Ово је класично урушавање државе", казао је он. 

Додао је да посланицима ДФ-а није први пут да ураде нешто против државе. 

"Давно сте ријешили да урадите нешто што је против било којег акта ове државе. И то вам није први пут, ваш циљ је да урушите све у овој држави. Рушење Устава је највеће кривично дјело."

Стриковић је навео је и да се Коњевићу и Кривокапићу не остаје у овој Влади. 

Булатовић је Стриковићу одговорио да се "не крије иза Ђуровић".

"Ја сам борац за уставност и законитост у Црној Гори, а чак и да прекршимо неке норме, то је 'мала маца' за оно што сте ви урадили. Ако је баш толико тешко Ранку и Рашку, нека напишу оставку овог тренутка. Гласаћу онако како предсједница, након колегијума, предожи, а ако дође на дневни ред гласање за Коњевића и Кривокапића, са посебним задовољством ", рекао је Булатовић у Парламенту. 

Јанко Милатовић (НОВА) саопштио да Уставни суд треба грађанима Црне Горе и да треба да га изаберу да би држава функционисала.

"Нијесте реаговали када је посланица Вуксановић Становић рекла да је са ове стране клеро-националистичка хорда", казао је Милатовић предсједници Скупштине. 

Ђуровић је одговорила да није реаговала, те да је погријешила.

Вуксановић Становић је рекла да "неће тражити дозволу за оно што горвори".

"Клеро-националистичке хорде су сви они који машу заставамо туђе државе, не говорим о свадбама... Али, када се изборне побједе славе заставама туђе државем и када се сједи на црногорску химну, то су клеро-националистичке хорде и томе ће доћи крај у Црној Гори", истакла је она. 

Александра Вуковић (ДПС) истакла је да је Устав Црне Горе за њих светиња, те да су сматрали да ће га управо Ђуровић поштовати и спроводити.

"Ставите на дневни ред овај неуставни захтјев премијера, ући ћете у зону кривичне одговорности. Тиме кочите и своју политичку будућност", навела је она.

Подсјетила је на члан 110 Устава, који говори о мандату Владе. 

"Вчада је добила мандат од Скупштине да нешто ради, у августу је изгубила повјерење. За разрјешење ове Владе гласали су и Вуксановић Станковић, и Стриковић, и Мустафић... Они посланици чији се министри данас налазе у Влади. Молим вас, пробудите нас из овог бунила и не дозволите да наше светиње данас газе", саопштила је, између осталог, Вуковић.

Поповић: Урушићемо и Устав и закон

Андрије Поповић (ЛП) је навео да се руши и Устав и закон ако се данас изаберу судије Уставног суда. 

"Више пута сам упозоравао да, ако изаберемо четворо судија Уставног суда, рушимо и Устав и закон. Ако данас ово урадимо урушићемо велико богатство Црне Горе - мултиетнички и мултивјерски склад. Молим вас да на колегијуму обратите пажњу шта ће се десити ако се њих четворо изаберу", казао је у Скупштини. 

Пауновић: Ђуровић да заштити Устав

Милосава Пауновић (СНП) казала је да се пословник Скупштине не може стављати прије Устава. Саопштила је и да ће посланици СНП-а поднијети кривичну пријаву против предсједника локалног парламента Ђорђа Сухиха, уколико се иста поднесе против Ђуровић

"Ако поднесете кривичну пријаву против предсједнице Скупштине, поднијели сте је против нас", поручила је она. 

Позвала је да се заштити Устав и законе.

"Ваши посланици су уз Вас. Спремни смо и да Вас заступамо на суду."

Мугоша: Урушавање кредибилитета Скупштине

Борис Мугоша (СД) поручио је да задатак посланика није да чувају кредибилитет Владе.

"Наш задатак је да чувамо кредибилитет ове институције. Предлог смијењеног премијера за смјену министара је класична уставно-правна бесмислица", оцијенио је посланик СД-а.

Позивајући се на чланове Устава, казао је да предлог за промјену састава Владе може да се поднесе само у вријеме трајања мандата.

"Ово што се данас дешава је такво урушавање кредибилитета Скупштине. Може из Владе да дође било што, ако дозволите да ова иницијатива дође на дневни ред, кредибилитет ће бити урушен. Није већина основ демократије, већ владавина права", истакао је Мугоша. 

Мугоша је нагласио и да Парламент треба да контролише Владу.

"Размислите, колегијум ћете имати, немојмо дозволити да се ово дешава", закључио је он.

Конатар: Престао мандат, али не функције

Милош Конатар (ГП УРА) саопштио је да вјерује да ће 81 посланик дати подршку за избор судија Уставног суда. 

Навео је и да је нормално да Влада затражи да се предлог за смјену министара уврсти у дневни ред.

"Тачно је, Влади је Скупштина 19. августа изгласала неповјерење и њој је престао мандат, али нијесу престале функције. Министри и премијер нијесу разријешени, да јесу, ниједан министар не би могао/смио ништа да потпише. Њима је престао мандат и у техничком су мандату", рекао је Конатар и додао да премијер има право да тражи разрјешење министара, као што је то био раније случај са министром правде Владимиром Лепосавићем. 

Вуксановић Станковић најавила кривичну против Ђуровић

Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) казала је да њих нико није консултовао, нити позивао на дијалог око предлога кандидата за судије Уставног суда.

"Не знам ко Вас правно савјетује, али уколико ово ставите на гласање, Ви ћете кривично одговарати", поручила је посланица СДП-а предсједници Парламента. 

По питању иницијативе Абазовића за разрјешење Коњевића и Кривокапића, Вуксановић Станковић је навела "да смијењени премијер тражи смјену смијењених министара".

Рекла је и да ће СДП поднијети СДТ-у кривичну пријаву против Ђуровић због злоупотребе службеног положаја.

"Ви сте, са Абазовићем, поштар Александра Вучућа. Пошли сте у Србију да се консултујете", истакла је Вуксановић Станковић.

Ђуровић је одговорила да је "показала добру вољу да коначно успоставе добре односе са судсједима", те да ће у том правцу радити и даље.

"Мени налогододавац не треба, потпуно ми је јасно шта се дешава", рекла је предсједница Парламента. 

Понуде

Радуновић је саопштио да има понуду за ДПС:

"Гласајте за судије, обећавамо да ћемо бити суперконструктивни за избор осталих чланова Уставног суда. Да помогнемо једни другима, да се крене напријед."

Живковић је одговорио понудом:

"Молим господу Радуновића, Мандића или Кнежевића да устану и да кажу да се слажу са вриједностима НАТО савјета. Ако устанете, ваша понуда је апсолутно прихваћена."

Радуновић је казао да се њихов став зна - да нијесу били за НАТО, али  да нијесу неко ко ће да руши међународне односе Црне Горе.

"Ви опструирате избор судија Уставног суда и што нама пребацујете да смо били против НАТО-а, ми нијесмо дивљаци, ми се бавимо политиком у срцу Европе, а од вас се тражи да омогућите да избори буду регуларни", нагласио је послник ДФ-а.

"Политичка игра"/Апел да се гласа

Славен Радуновић (ДФ) реаговао је процедурално и казао да ДПС од почетка не жели да изабере судије Уставног суда.

"На Уставном суду је већ предмет који се тиче разрјешења предсједника, и сувише је велики страх Ђукановића и његове партије да би се то могло десити, нијесу спремни да ризикују избором било којег члана суда", казао је Радуновић у Парламенту. 

Живковић је казао да је заправо политика ДФ кочила политику ЕУ интеграција. Истакао је да су у јулу могли деблокирати позицију Уставног суда.

"Овдје се крије озбиљна политичка игра у којој сада желите да договорите кандидате који су, ваљда, политички и партијски непристрасни. А оне које ми подржимо су партијски обојени", додао је посланик ДПС-а.

Радуновић је, након тога, позвао да гласају.

"Гласајте за три, ако нећете за четири, гласајте за једног (судију)", рекао је посланик ДФ-а и још једном позвао да се "макар Уставни суд деблокира". 

Живковић тражи заказивање Колегијума

Данијел Живковић из ДПС-а тражио је, на почетку сједнице, заказивање Колегијума како би се, како је навео,  разријешила формално-правна питања. 

"Не мислим да је форма која подразумијева разговор на Уставном одбору довољна, али ви сте изабрали тај пут", додао је Живковић.

Казао је и да је Ђуровић у обавези да води рачуна која ће се тачка наћи на дневном реду.

"Знате да се ова тачка не може наћи на дневном реду. Тачка која није усклађена са Пословником не може бити на дневном реду", навео је посланик ДПС-а и затражио паузу за одржавање Колегијума.

Ђуровић је одговорила да ће бити Колегијума, да се водила водила чланом 110 Устава, те да не види никакав предлог за реконструкцију Владе.

Четворо кандидата за судије Уставног суда

Уставни одбор предложио је да се на функције судија Уставног суда изаберу Снежана Арменко, Илија Вукчевић, Јадранка Новаковић и Јелена Ружичић.

ДПС је јуче најавио да неће учествовати у гласању за судије Уставног суда. Без њиховог гласа избор двотрећинском већином није могућ. 

Предлог за избор четворо судија Уставног суда утврђен је гласовима посланика Демократског фронта, Демократске Црне Горе, Социјалистичке народне партије и Грађанског покрета УРА.

Они су предложени на основу јавног позива од 1. августа, а законске услове испунило је 17 кандидата.

За избор судија Уставног суда потребна је двотрећинска подршка у парламенту, а из Демократске партије социјалиста су саопштили да неће учествовати у гласању.

Уставни суд, од укупно седам, сада има само три члана и нема кворум за одлучивање.

Предсједник суда је Будимир Шћепановић, а чланови Милорад Гогић и Десанка Лопичић.

Миодраг Иличковић је средином септембра испунио услове за пензију, почетком године пензионисан је Драгољуб Драшковић, а раније Хамдија Шаркиновић и Мевлида Муратовић.

Мандат судијама Уставног суда је 12 година.

Пратите нас на

Коментари 33

остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије