Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

27. 10. 2022. 19:40 >> 19:38

VINTEK ĐUKANOVIĆU

Prijemom država koje čekaju ulazak u EU ograničiti hibridni uticaj

Predsjednica poljskog Sejma Elzbieta Vitek apostrofirala je značaj pokretanja procedure prijema država koje čekaju na ulazak u EU, prije svega Crne Gore, kako bi se ograničili maligni i hibridni uticaji trećih strana.

Vitek je to kazala tokom susreta sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem koji je zvaničnu posjetu Poljskoj nastavio je odvojenim susretima u Parlamentu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Crne Gore, predsjednica Sejma iskazala je posebno zadovoljstvo susretom sa Đukanovićem cijeneći da je parlamentarna diplomatija izuzetno važna za podršku aktivnostima dviju vlada i dobroj saradnji Crne Gore i Poljske.

Ona je naglasila da živimo u teškim, nesigurnim, opasnim vremenima i da nam treba solidarnost i jedinstvo kako bi se užasan rat u Ukrajini završio.

"Visoko cijeneći stav Crne Gore u odnosu na ukrajinsku krizu, apostrofirala je značaj pokretanja procedure prijema država koje čekaju na ulazak u EU, prije svega Crne Gore, kako bi se ograničili maligni i hibridni uticaji trećih strana", kazala je Vitek.

Ona smatra da je zadatak i Poljske i Evrope da svima glasno kažemo da je rat u Ukrajini stvaran, da opasnost postoji i da je jedini put zaustavljanje agresije. 

Đukanović je razgovarao i sa predsjednikom Senata Tomašom Grodzkim koji je iskazao veliko zadovoljstvo i čast tog doma da budu domaćini delegaciji prijateljske države Crne Gore.

"Prva posjeta predsjednika Crne Gore Senatu prilika je za potvrdu veoma dobrih odnosa", kazao je Grodzki i naglasio da lično prati aktivnosti predsjednika i pozicije naše zemlje što je ocijenio impresivnim.

"Senat kao i ostale političke institucije u Poljskoj podržavaju put Crne Gore ka EU sa željom da što prije završimo pregovore u čemu nam je na raspolaganju ekspertska i politička pomoć te zemlje. On je zahvalio Crnoj Gori na jasnom stavu u odnosu na ukrajinsku krizu koji je hrabar i nedvismislen", navodi se u saopštenju.
 
Đukanović je, kako se dodaje, kazao da mu je izuzetno zadovoljstvo da u okviru posjete Poljske može biti gost Parlamenta i zahvalio za prijateljske riječi i optimizam u odnosu na evropsku perspektivu Crne Gore i ponuđenu podršku poljskih zvaničnika.

On je iskazao puno poštovanje za odnos Poljske prema ukrajinskoj krizi koji predstavlja ne samo solidaran i odgovoran odgovor susjeda, već i stav koji u okviru EU i NATO predstavlja najvažnijeg motivatora za istrajavanje u podršci da se agresija mora poraziti.

"Svaki truli kompromis otvorio bi prostor za nove agresije", kazao je Đukanović.

Predsjednik je zaključio da Poljska na Crnu Goru može računati kao na ozbiljnog partnera u odbrani i promociji evropskih vrijednosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније