Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

03. 11. 2022. 13:38   >>  13:37

APEL GRUPE NVO

"Partije da što prije riješe krizu u koju su nas dovele"

Grupa nevladinih organizacija poziva političke partije i njihove predstavnike da što prije, prema svojim odgovornostima, hitno riješe političku krizu u koju su nas doveli, a koja gura državu u sve dublji jaz iz kojeg se ne nazire izlaz.

U saopštenju koje potpisuju Građanska alijansa, ADP Zid, LGBT Forum progres, ROM „Phiren Amenca – Koračajte s nama“, Inicijativa mladih za ljudska prava i LGBTIQ Socijalni centar navodi se sa se institucionalna i politička kriza u našoj državi se svakim danom pogoršava. Smatraju da ozbiljno prijeti urušavanju pravnog sistema Crne Gore.

“Politički subjekti moraju pokazati političku i državničku zrelost kako se trenutna pravna nesigurnost ne bi dalje produbljivala, već vodila rješenjima koja su u korist građana”, navodi se u saopštenju.

Smatraju da je neohodan politički dijalog kako bismo izašli iz trenutnog stanja koje može imati trajno loše posljedice po kompletno društvo, ali i predstavljati ozbiljnu kočnicu na putu ka Evropskoj uniji.

“Rješavanje pitanja pravosuđa je jedan od hitnih koraka koji se moraju preduzeti u tom pravcu i politički subjekti ga moraju tretirati kao prioritet”, navodi se u saopštenju.

Ukazali su i na izraženu zabrinutost međunarodnih partnera koji jasno ukazuju na odgovornost političkih subjekata i pozivaju na dijalog radi rješavanja nastale situacije.

“Ukoliko ipak ne uspiju doći do dijaloga, vjerujemo da međunarodna zajednica u Crnoj Gori treba da razmotri i direktniju pomoć u procesu uspostavljanja dijaloga i ustavne ravnoteže Crne Gore. Pozivamo i kolege iz civilnog sektora da daju svoj doprinos u pronalaženju najboljeg rješenja, ali i akademsku zajednicu, koja se mora aktivnije uključiti u uspostavljanje institucionalne i funkcionalne demokratije”, navodi se u saopštenju.

Dodali su da žeče da vjeruju da je Crna Gora dovoljno demokratski zrela i da ipak može riješiti nastalu situaciju u duhu demokratskih država i u skladu sa demokratskim standardima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније