Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 11. 2022. 15:43 >> 16:45
1

POSLANICI

Podržali novi rok za Anketni odbor o "Možuri"

Poslanici nijesu usvojili izvještaj o radu Agencije za sprečavanje korupcije za 2021. Sa šest glasova protiv i jednim uzdržanim završena je sedma sjednica Odbora za antikorupciju. Opozicija nije prisustvovala, a članovi dijela većine poručuju da Agencija nije bila dovoljno nepristrasna u borbi protiv korupcije. Iz ASK-a tvrde da su odoljeli pritiscima, te da su radili nepristrasno. Članovi Odbora za antikorupciju donijeli su izmijenjenu odluku o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora o Možuri. Rokovi za rad tog tijela važiće od dana njegovog formiranja.

Imovina funkcionera, statistički podaci o sponzorstvima, poklonima, te njihovim prihodima, našli su se u Izvještaju Agencije za sprečavanje korupcije za 2021.godinu. I na meti kritika poslanika dijela parlamentarne većine.

"Zato kažem da kritikujem nas, iz većine, ne samo ASK, ima tu još regulatornih agencija, ima evo i Centralna banka, još na nekim funkcijamajama i dalje su ljudi bliski lideru DPS-a i meni je neshvatljivo kako nijesmo izvršili demokratsku čistku kao što je trebala da se desi", kazao je Jovan Vučurović (DF).

"Dosadašnji minuli rad u jednom korumpiranom sistemu kakvo je crnogorsko društvo, ova agencija ne zaslužuje da nosi naziv ASK jer nije sprečavala korupciju naročito na visokom nivou", saopštio je Danilo Šaranović (Demokrate).

"Mi postojimo zbog građana, i mi i vi, korupcija treba da bude nulta. Ono što mi možemo da utvrdimo da li je imovina javnih funkcionera koja je upisana u karton i registrima institucija Crne Gore odgovara njihovim prihodima godišnjim i jedino to možemo da proslijedimo tužilaštivu, to je naš posao", navela je direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović.

Iz Agencije poručuju da je prioritet jačanje kadrovske strukture, te zapošljavanje 20 službenika. Navode i da su prošle godine pokrenuli 345 upravnih postupaka protiv javnih funkcionera, što je za oko 72 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Pojedini članovi odbora, međutim, ponovo su aktuelizovali pitanje dodjele stanova funkcionerima.

"Da li je iko od funkcionera koji je nizašta dobio stan, platio porez makar koji je bio dužan da plati na osnovu stava poreske iz 2014. i da li se ASK bavila tim pitanjem?", pitao je poslanik DF-a Milun Zogović.

Anja Šljivić, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније