Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Glas Amerike ]

02. 12. 2022. 23:10   >>  23:08 3

BILČIK

CG u dubokoj ustavnoj krizi, potrebni vanredni izbori

Poslanik Evropskog parlamenta  Vladimir Bilčik, kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje za Crnu Goru, ocijenio je da je zemlja u dubokoj ustavnoj krizi jer nema funkcionalan Ustavni sud a vlada premijera Dritana Abazovića je izgubila legimitet u parlamentu. "

"To nije istinska politička vlada. Crna Gora trenutno nema političku vladu i mora da je ima. Zemlja se suočava sa političkom krizom koja bi mogla da se produbi. U Crnoj Gori su nedavno održani lokalni izbori, čiji se rezultati ne mogu potvrditi bez Ustavnog suda. Vjerujem da bi u Crnoj Gori trebalo da budu održani prijevremeni parlamentarni izbori jer se čini da u skupštini nema odgovora na političku krizu", rekao je Bilčik za Glas Amerike.

Kako je naglasio, Crna Gora bi trebalo da se pripremi za istinske i funkcionalne predsjedničke izbore na proljeće, zato što uskoro ističe mandat predsjednika (Mila) Đukanovića.

"Moj odgovor je jasan, prevazići trenutne sporove, uzeti u obzir širu sliku, i vidjeti kako vladajuća većina i vodeće opozicione stranke mogu da se usaglase u pogledu, prije svega Ustavnog suda, što idealno, prema mom mišljenju, znači da on ima sedam sudija. Drugo, postići politički sporazum o prijevremenim parlamentarnim izborima zato što je očigledno da u Skupštini trenutno ne može da se obezbijedi stabilna politička većina za vladu", ukazao je Bilčik.

Treće, kako ističe, da se osigura da se rezultati lokalnih izbora odražavaju i u praksi, i da se obave pripreme za predsjedničke izbore naredne godine.

"Sa svim tim, mislim da Crna Gora ponovo može bude lider u procesu (pristupanja EU) zato što može da se usredsredi na ključna pitanja – vladavinu prava, reformu pravosuđa koju svi očekujemo. Ako se to realizuje, Crna Gora može brzo da počne da zatvara sva poglavlja koja su sva otvorena. Uvjeren sam u to. Da bi se to dogodilo, zemlja mora da ima funkcionalne i stabilne političke institucije i jasan smjer koji pokazuje da je Evropa glavni prioritet. Nažalost, čini se da se u crnogorskoj politici u ovom trenutku događa sve ostalo – pitanja koja duboko dijele javnost na političkoj sceni", kaže poslanik Evropskog parlamenta.

Navodi da je Crnoj Gori potrebno zacjelivanje rana, širom društva, bez obzira na to da li je neko Bošnjak, Albanac, Hrvat, Crnogorac ili Srbin.

"Mora se razumjeti da je budućnost zemlje u rukama svih i građani i politički predstavnici moraju da se udruže i zemlju vrate u institucionalne okvire", kazao je sagovornik Glasa Amerike. 

Bilčik je najavio da će o situaciji u Crnoj Gori razgovarati sa predstavnicima političkih partija 14. i 15. decembra u Strazburu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније