Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

08. 12. 2022. 15:15   >>  15:41 4

U SKUPŠTINI O AFERI

Bošnjak: Možura da dobije parlamentarni ishod, bačena ljaga na obraz Crne Gore

Afera Možura mora da dobije parlamentarni ishod i da se skine ljaga sa obraza Crne Gore, poručila je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak. Ona je to kazala u dopunskom obrazloženju Predloga odluke o izmjeni Odluke o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa i drugih subjekata u vezi sa projektom vjetroelektrane Možura, koji je danas na dnevnom redu Skupštine.

"Čini mi se da je ovo tipičan primjer kad Skupština treba da reaguje i kroz parlamentarnu istragu povede računa šta je obraz države i patriotizam, ovo je pitanje kad ćemo vidjeti ko su patriote", kazala je Bošnjak.

Ona je istakla da je važno da se slučaj Možura istjera do kraja jer je "to platila životom nezavisna novinarka sa Malte" Dafna Karuana Galicija i podsjetila da je zbog tog slučaja pala tamošnja vlada.

"Moramo biti dosljedni i da ovo pitanje riješimo do kraja, a očigledno je da je u pitanju korupcionaška afera", ocijenila je poslanica Bošnjak.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Jovan Vučurović, istakao je da formiranje anketnog odbora po ovom pitanju ranije nije bilo u interesu bivšeg režima.

"Tragovi novca i korupcije direktno vode u vrh bivšeg režima. Važno je da se sve otkrije, kako bi građani i na ovom primjeru vidjeli kako je radio taj vrh režima", kazao je Vučurović u Skupštini i naveo da se nada da će doći do parlamentarne istrage. 

Kako djeluje pravda, dodje poslanik DF, "tako se više diže dreka iz DPS-a".

"Gdje god tužilaštvo zagrebe, a u pravcu je DPS-a, naći će lopovluk, prevare... Sve ono na čemu je DPS zasnivao svoju vlast prethodnih 30 godina. Očekujem da će anketni odbor biti na visini zadatka i pomoći da se ova afera riješi i dobije svoj epilog", zaključio je Vučurović.

Poslanik DF-a, Budimir Aleksić, istakao je da nema sumnje da ova afera mora dobiti parlamentarnu istragu. 

"Sada će se vidjeti ko su patriote, a ko foliranti na crnogorskoj političkoj sceni. Tragovi vode ka vrhu bivšeg režima...", naveo je Aleksić. 

Rekao je i da će pravda zakucati na vrata "onih koji su krali državu".

"Doći će vrijeme da se sve afere istraže i da pravda zakuca na vrata onih koji su krali državu. Možura je samo jedan detalj u mozaiku ogromne pljačke ovog naroda, koji je bivši režim sprovodio", dodao je poslanik DF-a. 

Demokrate će podržati izmjene Predloga, saopštio je poslanik te partije Momo Koprivica i ocijenio da je vrijeme da se vlasti pozabave ovim pitanjem.

"Ovo je primjer megakorupcije, a u okviru kojeg je i ubijena istraživačka novinarka... Bavili su se ovim predmetom i evropski parlamentarci, a konačno je vrijeme i da se na ozbiljan način povede rasprava i u Crnoj Gori. Prlamentarnom istragom dao bi se valjan podsticaj naldežnim organima da rade svoj posao i da se uključe u ispitivanje ovog slučaja", rekao je Koprivica. 

Naveo je i da imaju preko 500 stranica dokumentacije, što će, kako je poručio, dostaviti nadležnima. 

Poslanik Vladan Raičević iz Pokreta za promjene pozvao je da se pokrene parlamentarna istraga i da se napravi značajan korak u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Prema dostupnim podacima, može se zaključiti da se u Crnoj Gori nalaze veoma važni dokazi o postojalju višemilionske korupcije", naveo je on. 

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda nije predviđena. 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније