Политика

A.M. [ Mina ]

08. 12. 2022. 22:27   >>  22:24

ОДЛУКА ВЛАДЕ

Управа за игре на срећу постаје самостални орган

Влада је данас донијела Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о организацији и начину рада државне управе, којом се оснива Управа за игре на срећу као самостални орган.

Из Владе су оцијенили да ће то довести до унапређења рада и резултата институцијалног оквира у тој области, односно до повећања ефикасности и цјелисходности.

„Самосталност у одлучивању допринијеће скраћењу рокова и просјечном трајању обраде захтјева, а уједно и бољој сарадњи са другим државним органима“, истакли су из Владе.

Како се додали, још једна од предности је што Управа као самосталан орган директно може приступити појединим фондовима Европске уније (ЕУ), који финансирају борбу против прања новца и сиве економије и спречавање негативних утицаја на регулацију токова новца на тржишту игара на срећу.

Влада је донијела Одлуку о измјенама и допуни Одлуке о увођењу међународних рестриктивних мјера утврђених одлукама Савјета ЕУ у односу на дјеловања која подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине.

Из Владе су објаснили да Савјет ЕУ периодично врши ревизију одлука које се односе на увођење рестриктивних мјера додавањем лица и ентитета која су обухваћена одлуком, детаља у вези са лицима и субјектима, као и временског рока примјене одлуке и друго.

„Измјене и допуне Одлуке су донијете како би се Црна Гора, у дијелу заједничке вањске и безбједносне политике, у потпуности ускладила са Одлукама Савјета ЕУ“, каже се у саопштењу.

На сједници Владе утврђен је Нацрт измјена и допуна Просторно-урбанистичког плана Главног града Подгорице, с Програмом одржавања Јавне расправе, у трајању од 15 радних дана.

Документом се, како су објаснили из Владе, врши пренамјена планираних површина локација које су у ужем градском подручју Подгорице и Голубоваца, као и на појединим локацијама изван градског подручја, због немогућности реализације садржаја у оквиру дате намјене.

„Дефинишу се услови и смјернице за реализацију планираних објеката који су од друштвеног и јавног интереса, као и локације за које је предвиђена израда идејног архитектонског конкурсног рјешења“, прецизира се у саопштењу.

Наводи се да ће се садржаји простора дефинисати се на основу спроведеног јавног конкурса, јер се ради о врло атрактивним дјеловима града.

Влада је усвојила Програм развоја Европске омладинске картице (ЕYЦА), са Акционим планом имплементације за период 2022-2024. године.

Како је саопштено, Програм представља стратешки документ намијењен даљем развоју и имплементацији политика чији је циљ унапређење свеукупног друштвеног и социјалног положаја младих у Црној Гори.

Из Владе су навели да је за реализацију тог програма из буџета потребно обезбиједити укупно 130 хиљада ЕУР, од чега за наредну годину 66 хиљада, а за 2024. годину 64 хиљаде ЕУР.

Они су подсјетили да је Европска омладинска картица међународно призната бенефит картица за младе узраста од 13 до 29 година, који бесплатно користе преко 270 попуста у Црној Гори и 70 хиљада попуста у Европи.

Влада је усвојила Информацију о финансирању Средње вјерске школе - Медреса „Мехмед Фатих" и прихватила Анекс уговора о финансирању.

Из Владе су подсјетили да је марту 2018. године прихваћен Уговор о финансирању Средње вјерске школе - Медреса Мехмед Фатих из Подгорице, и да је Законом о буџету за 2018., 2019., 2020. и 2021. године опредјељивано по 500 хиљада ЕУР на годишњем нивоу за ту намјену.

„Буџетом за ову годину опредијељено је 800 хиљада ЕУР, па је неопходно Анексом измијенити износ, са досадашњих 500 на 800 хиљада, како би се испоштовао Закон о буџету, те Медреси исплатило преосталих 300 хиљада ЕУР“, каже се у саопштењу.

Влада је усвојила Информацију о стању у Скупштини општине Бар у погледу њеног одржавања у смислу члана 39 Закона о локалној самоуправи.

„Како сједница новоизабране скупштине општине Бар није одржана у законски предвиђеном року, Влада је сазвала сједницу за петак 16. децембар са једном тачком дневног реда – избор предсједника Скупштине општине Бар“, наводи се у саопштењу.

Донијета је Уредба о измјени и допуни Уредбе о посебном додатку на основну зараду, посебним накнадама трошкова и другим примањима за вријеме рада у дипломатско-конзуларном представништву, чиме се, како је саопштено, стварају правно-административни услови за упућивање службеника Министарства вањских послова у Холандију и Данску.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије