Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

10. 12. 2022. 08:15 >> 09:44
1

GOSTI “PRETRESA” OCIJENILI

"Neodgovornost političara produžava agoniju"

Odlaganje ključnih reformi, partijski ispred interesa građana i politička agonija u produženom trajanju, glavne su karakteristike aktuelne političke krize, ocijenili su učesnici emisije “Pretres” na Javnom servisu.

Nakon što je juče stiglo mišljenje Venecijanske komisije na izmjene Zakona o predsjedniku Milena Muk iz Instituta alternativa podsjeća na izjavu premijera koji je kazao da Venecijanska komisiji daje savjetodavno mišljenje, koje nije obavezujuće.

“Tako da mislim da to mišljenje VK ne nosi rješenje iako jeste važno i ima težinu i jeste potvrda da su izmjene Zakona o predsjedniku neustavne”, navodi Muk.

Teško je, navodi ona, reći koji je put do izlaska iz političke krize.

“Dijelom i zbog toga što se stiče utisak da većem broju političkih subjekata ne odgovaraju prijevremeni parlamentarni izbori, tu se radi o nekim golim partijskim kalkulacijama. Ja ne mogu ni da vidim šta bi im to odlaganje izbora donijelo, osim ako ne ubiranje jeftinih političkih poena ili korišćenje privilegija da se bolje pozicioniraju, što je takođe protivno volji birača”, navela je Muk.

Kaže i da istraživanja pokazuju da građani jesu za vanredne izbore i za izlazak iz krize.

“I za izlazak iz ove agonije, jer ja iz svoje perspektive ovu političku situaciju u produženom trajanju ne znam kako drugačije da okarakterišem”, poručila je Muk.

I građanski aktivista Aleksandar Dragićević poručuje da je sva odgovornost na političarima, koji su kako dodaje neodgovorni prema građanima.

“Za nedjelju u 17 sati su zakazali sastanak da se dogovore da u ponedjeljak izaberu sudije Ustavnog suda. Četiri sudije Ustavnog suda se moraju izabrati ne samo jedan. Priča se o nekoj koncentracionoj vladi, mi nemamo zakon o vladi, ali imali smo ekspertsku, manjinsku, sad se pominje koncentraciona... To su sve igre političkih elita, koje su jednostavno neodgovorne prema građanima”, naveo je Dragićević.

U isto vrijeme, kako kaže Dragićević, imamo 3.000 predmeta koji čekaju u Ustavnom sudu i imamo, dodaje Dragićević, potpuno blokiranu državu.

“Političke elite sve to rade polako... Sada opet guraju na politički uticaj, čiji će koji sudija da bude. Ovo je jako neodgovoran odnos političara prema građanima i vodi u dodatnu destabilizaciju. Svi političari su saglasni da treba izabrati sudije Ustavnog suda, ali ih niko ne bira. Ko treba da ih izabere, građani da odu i glasaju za te sudije? To treba da učine političke elite i izvolite dogovorite se”, zaključio je Dragićević.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kaže da više ne prepoznajemo poslanike kao nekoga ko radi u interesu građana.

“Ne znam šta će biti na sastanku u nedjelju. Vidjeli smo u posljednje dvije godine da je sve moguće i partijskih i politički i zakonodavno. Svakako ćemo nastaviti da odlažemo ključne reforme”, kazao je Milovac.

Kaže i da dalje od partijskog interesa niko ne gleda.

“U januaru ili februaru bi trebalo da bu raspisani predsjednički izbori koji će se sprovoditi po starom Zakonu o finansiranju političkih partija i možda bez Ustavnog suda, možda ćemo doći u situaciju da i tu instituciju blokiramo i odgodimo sve one reforme koje iz EK kažu da moramo da sprovedemo, ako želimo da idemo”, poručio je Milovac.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније