Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

11. 12. 2022. 16:10 >> 16:13
2

BOŠNjAK PISALA AGENCIJI

"ASK da objasni zašto se ne provjerava imovina predstavnika sudstva i policije"

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak uputila je čelnicima Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) više pitanja koja će, kako je kazala, pokazati koliko su nezavisni i nepristrasni u radu i dostojni funkcija koje obavljaju. Ona je direktoricu ASK-a Jelenu Perović i predsjednika Savjeta ASK-a Momčila Radulovića u otvorenom pismu pitala zbog čega ni nakon skoro 20 godina rada na imovinskim kartonima javnih funkcionera, još ne postoji spisak javnih funkcionere.

"Šta ste uradili po tom pitanju, osim što ste formirali radnu grupu prije godinu i po, čiji ste rad dodatno platili deset hiljada eura, iako je to posao par ekselans iz redovnog rada Agencije, pa pošto ste i Vi, predsjedniče Savjeta, gospodine Raduloviću primali naknadu, ne bi bilo loše da sve ovo objasnite javnosti“, navela je Bošnjak.

Ona je ukazala da je obaveza nadležnih u Agenciji da provjerava imovinu svih osoba koje izbaci sistem slučajnog izbora i pitala zašto to nije urađeno kada su u pitanju predstavnici sudstva i policije.

Bošnjak je pitala da li se pokreću prekršajni postupci za sve nepravilnosti, ili se za neke čeka da nastupi zastara.

Ona je pitala da li je i u koliko slučajeva primijenjen član 30 Zakona o sprečavanju korupcije, koji kaže da ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom, veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda.

"Tih slučajeva nije mali broj, od predstavnika policije do bivših ministara, te predsjednika države koji se našao na Forbisovoj listi najbogatijih u svijetu“, navela je potpredsjednica Skupštine.

Bošnjak je pitala čelnike ASK-a da li su u prethodne tri godine imali više od tri slučaja utvrđenog konflikta interesa, i da li će preuzeti odgovornost, ukoliko im Upravni sud opet vrati na ponovno odlučivanje pet odluka u vezi sa predsjednikom i premijerom.

Ona je ukazala da je, prema podacima Uprave za kadrove, u toku deset oglasa za angažovanje lica za rad u ASK-u i pitala da li će biti primljene osobe koje su već odabrali i angažovali preko raznih ugovora.

"Da li to znači da i vi kao Agencija za sprečavanje korupcije pravi namještene oglase i da su ona posebna pitanja u testu, već bila poznata ovim licima? I da li se za lica trenutno angažovana na određeno vrijeme vodi evidencija ulaska i izlaska u Agenciju, ili su oni povlašćeni jer su vaš izbor“, dodala je Bošnjak.

Ona je pitala da ku su radno angažovali osobe na ugovore po šest mjeseci i to u vrijeme izborne kampanje, a da nijedan od njih nijeste objavili na sajtu.

Bošnjak je interesovalo da li su Perović i Radulović proračunavali eventualnu štetu koju će Agencija imati po osnovu radno pravnih sporova i da li će iko snositi odgovornost ukoliko je bude.

Kako je rekla, ne bi bilo loše da Perović i Radulović informišu javnost koliko je novca u prethodne dvije godine isplaćeno po tužbama/žalbama na akte Agencije.

"Pitanje je i da li su pokrenuti prekršaji protiv svih institucija koje su prekoračile mjesečnu potrošnju u septembru, prema podacima Ministarstva finansija i vi ste kao Agencija prekoračili limit, pa me interesuje kako stoje stvari“, dodala je Bošnjak.

Ona je, u vezi ulaganja u informacioni sistem u narednoj godini, pitala da li ASK planira da uloži nekoliko stotina hiljada eura, bez valjane analize, bez kadra koji to može da iznese a sa firmom sumnjivog kvaliteta.

Bošnjak je rekla da je u dilemi da li je ASK-u potrebno šest automobila, i da li je zaista bila neophodna kupovina auta od 40 hiljada eura u vrijeme krize.

"Da li je tačno da je održavanje vozila, bez tendera, povjereno firmi lica koje će biti primljeno da radi u ASK-u, ako ga ne preduhitri ovo pismo, a čiji član familije je već angažovan u Agenciji“, pitala je Bošnjak.

Potpredsjednicu parlamenta je interesovalo za koja sve lica se plaćaju telefonski računi i da li je tačno da se plaćaju i one osobe koja nijesu zaposlena u Agenciji ili koja su članovi domaćinstva rukovodilaca.

Govoreći o Izvještaju o radu ASK-a, Bošnjak je kazala da je da od devet osnovnih nadležnosti Agencije , u par njih nešto radilo, kao što su oblast kontrole imovinskih kartona, zviždači, finansiranje partija i davanje mišljenja.

Ona je pitala da li se išta radilo u onih preostalih pet oblasti, jer u izvještaju, o radu službenika u nadležnostima sukoba interesa, poklona, planova integriteta, lobiranja, sponzorstva i donacija, nema nikakvih informacija.

"Da li je novom sistematizacijom ispunjeno osnovno pravilo da 60 odsto ukupno zaposlenih bude u okviru poslova iz osnovne nadležnosti, odnosno da direktno sprovode nadležnosti a da 40 odstopreostalih bude podrška, ili je situacija obrnuta u Agenciji“, podvukla je Bošnjak.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније