Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Бојана Баранин [ TVCG ]

20. 12. 2022. 06:39 >> 06:36

KNEŽEVIĆ ZA TVCG

"Lekić je naš kandidat za mandatara, zakon je jasan"

Zvanični pregovori o formiranju 44. Vlade još nijesu počeli, ali su predstavnici parlamentarne većine u svakodnevnoj komunikaciji i očekuju da će Crna Gora do kraja januara imati novu izvršnu vlast. Analitičari, međutim, problematizuju legitimitet nove vlade. Smatraju da ona neće riješiti krizu nego je produbiti. Ocjenjuju da su jedino logično rješenje vanredni izbori.

Predstavnici parlamentarne većine u stalnoj su komunikaciji povodom formiranja nove vlade, poručuju iz Demokratskog fronta (DF) i ističu da će vlast biti formirana bez obzira na moguće opstrukcije.

"Mi smo spremni da odemo na konsultacije s Milom Đukanovićem, da ga upoznamo da je Miodrag Lekić naš kandidat za mandatara, ali ukoliko on to ne želi, zakon je potpuno jasan i ostavlja dovoljno mehanizama za izbor novog premijera i 44. Vlade. Moja očekivanja su da se sve to može završiti negdje do polovine januara", rekao je jedan od lidera DF-a i predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

I u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) očekuju skoro formiranje nove vlade.

"Ja očekujem da gospodin Đukanović poštuje Ustav, iako ga prvi put nije ispoštovao. I da ponovo pozove predstavnike parlamentarnih partija kako bi se dodijelio mandat za 44. Vladu Crne Gore koja treba da bude formirana u određenom periodu", kazao je poslanik SNP-a Dragan Vukić.

Iz Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore nijesmo uspjeli dobiti komentar o formiranju nove Vlade, koja, kako upozoravaju iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), ne samo da neće riješiti postojeće probleme nego će stvoriti nove.

"Mi imamo u tom slučaju vladu kojoj se protivi više od polovine građana, koja je izabrana na osnovu propisa koji su neustavni i u ogromnom riziku da će svi njeni budući potezi biti proglašeni neustavnim i vladu koju međunarodna zajednica ili neće prepoznati ili neće biti otvorena i blogonaklona prema njoj", ocijenila je programska direktorica (CDT) Milica Kovačević.

Zbog toga su, poručuju iz CDT-a, izbori jedini način za izlazak iz krize.

Isto misli i dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić.

"Jer bi samo kroz izbore dobili legitimnu većinu i legitimnu vladu koja bi mogla sebi dati za pravo da sprovodi politike za koje se nadam da će biti drugačije u odnosu na onu kojoj sada svjedočimo, a to je da nam nije dobra međunarodna zajednica, da nam nije dobra Evropska unija (EU), da sugestije Venecijanske komisije nijesu dobronamjerne nego mi znamo bolje od svih njih", smatra Spaić.

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prije tri dana je potpisao izmjene Zakona kojima je predviđeno da će se mandatarom, ukoliko ga ne predloži predsjednik, smatrati onaj kandidat koji ima podršku većine poslanika.

Đukanović je poručio da su izmjene neustavne, ali ih je potpisao jer, kako je naveo, ne želi da krši svoja ustavna ovlašćenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније